Pletyka face-ek 7.

Pletyka face-ek 7.

Foglalkozása: Ágyúgolyó. És ez nem vicc! Kiss Manyi ugyanis a színpadot hagyta ott bűvész szerelméért, akivel egy árva szót sem tudtak váltani, mivel Alberto Uferini nem beszélt magyarul, Manyika viszont nem beszélt olaszul. De férjhez ment a mutatványos família tagjához, s eldöntötte, hogy a vándorcirkuszosok életét éli.

Esténként belebújt egy hatalmas ágyúcsőbe s dobpergés kíséretében kilőtték onnan. Egy amerikai turné lehetősége azonban ráébreszti, neki színpadon a helye. Mikor visszatér, eleinte a Moulin Rouge revüiben is rendszeresen fellép. Remekül énekel, táncol és szteppel. Következik egy rövid, de szenvedélyes románc a nála fiatalabb ifj. Károlyi István gróffal, aki anyai parancsra végül lemond a színésznőről. Manyika soha nem heveri ki a szakítást. Károlyi hívja életre a Madách Kamara Színházat, ami ma Örkény István nevét viseli.

A ’40 -es években az elismert művésznő egy gyönyörű villát bérel Budán. Imádja a természetet, az állatokat. Két papagáját Jancsinak és Juliskának hívják. De az Árnyas úti nagy kert kétségtelen szenzációja Bimbula, a kecske. És aztán lesz egy nyúl is, aki sofőr és cigarettázik. A háború alatt Manyika többször kilátogat a frontra, énekel a katonáknak. Egy század zokog, mikor rázendít a „Jaj de jó a habos sütemény” kezdetű nótára. Itt ismerkedik meg Bakonyi Jánossal, akivel csak 1945 után találkozik újra. A férfi soványan, meggyötörten becsönget a villa kapuján. Manyikát is megtépázta a háború. A bombázások alatt egy ideig a Hűvösvölgyi úti elmegyógyintézetben húzta meg magát. Azt mesélik, amikor az oroszok felszabadították Budapestet, házról házra járva eljutottak az intézetbe is. A betegek próbálták bizonygatni, hogy ők nem bolondok, csak ide menekültek. Akkor ki a beteg?- kérdezte az őrnagy. Hát ő! – és mindenki Manyikára mutatott. Frontos szerepléseit nem követte dicséret, a hatalom rajta tartotta a szemét. Bakonyi beköltözik a villába. Együtt élnek, de a külvilág felé ő Nyúl úr, aki Manyika sofőrje, titkára, kertésze. Zaklatott és anyagi gondoktól terhes a kapcsolatuk. Kiss Manyi keres, Bakonyi költ. A színpadon, a nézők előtt sztár, egy ország „Manyikája”, otthon pedig elgyötört, kiégett alkoholista. Hogy mi tartotta őket egymás mellett? Talán a szomorúság.

Ennek ellenére sok vidám anekdota kering róla. Imádta megviccelni a kollégákat és néha a vaskosabb poénoktól sem riadt vissza. Egyszer Márkus Lászlóval elmentek megnézni kolléganőjük, Mezey Mária önálló estjét. Mezey akkor már súlyos beteg, de sok körülötte a hajcihő és kezdés előtt az is kétséges, aznap megtartják -e az előadást. A függöny mégis felmegy. Mezey egy drámai talárban szaval, s az egyik szónál a nyomaték kedvéért helyben felugrik picit, mire Manyika aggódva, félhangosan felszisszen: „Ne, te ne, Mariska!” Márkus annyira röhög, hogy leesik a páholyszékről, s ez a mondás szállóigévé válik a szakmában. Azt mondják, nem szerette a hosszú szériákat, hamar beleunt egy – egy előadásba. Persze ebből a nézők semmit nem vettek észre, nem úgy, mint a partnerek, akiknek szinte csukott szájjal súgta oda jelenet alatt: unom. Ugyan ezen előadáson később már csak azt mondta be: négy betű, s végül négy ujját felmutatva jelezte véleményét. Esténként hatalmas társaság verődött össze Budapest különböző éttermeiben, kiskocsmáiban, bárjaiban. Manyika és Nyúl úr szórta a pénzt, akár gázsiról, akár a Kossuth- díjjal járó tiszteletdíjról volt szó. Állítólag egyszer meghívták egy fogadásra, ahol a politikai életből is jelen voltak. Hatalmas svédasztal, lenyűgöző hidegtálak, saláták s olyan gyümölcsök, amiket abban az időben nem ismertek itthon, de ha igen, nagy ínyencségnek számítottak. Az egyik buzgómócsing párttitkár odalépett Manyikához egy tálca gyümölccsel: Banánt, művésznő? Köszönöm, nem – válaszolt jó hangosan Manyika – attól mindig fingok! Épp betöltötte a hatvanadikat. A filigrán csillogó szemű szubrettet apróra töpörítette a fájdalom, a rák. Soha nem ment orvoshoz, félt a betegségtől, a kiszolgáltatottságtól. Egyik előadás után ezt mondta kollégáinak: „Jövő héten jövök…, de ha nem jönnék, az se baj.”

Pá, legközelebb!

És a mai kérdés:

Kiss Manyi egyik híres filmjében egy idős hölgyet játszik, akinek titkos szerelmi kalandja sok félreértést okoz. Mi a film címe?

  1. Lujza néni két élete
  2. Gizi néni két élete
  3. Mici néni két élete

Jó nyomozást!

Ami még érdekelheti

Szlovákiai turnéra indult a Magyar Színház Babaszínháza!

2023. novemberében 4 nap alatt 6 szlovákiai helyszínre látogat el a Magyar Színház babaszínházi formátuma. A Leporelló sorozat két produkciója, a Hangora és a Herfli a határon túl is nagy...

Bővebben

Karácsonyi ajándékutalvány – Ajándékozz élményt a Magyar Színházzal!

Szerezz valódi élményt szeretteidnek az ünnepi időszakban is! A Varázslat évadában különleges, szabad felhasználású Mézi karácsonyi ajándékutalvánnyal kedveskedünk szeretett közönségünknek! Utalványaink segítségével nem csak karácsonyra ajándékozható örök élmény, a többféle...

Bővebben

Ezeregy éjszaka interjúsorozat – Alida és Jázmin szerepében Molnár Janka

2023. november 3-5. között mutatta be a Pesti Magyar Színház Geszti Péter – Monori András – Tasnádi István EZEREGY ÉJSZAKA című worldmusicaljét, amely kőszínházban elsőként a Hevesi Sándor téri teátrumban...

Bővebben