Rólunk

Szervezeti stratégia (pdf)

A Pesti Magyar Színház egyrészt gyerek-, ifjúsági-, és családi színház, másrészt – ezen belül – folyamatosan keressük azokat a hiánypótló lehetőségeket, amelyek izgalmasak lehetnek a célkorosztálynak, és közben érdekes a szülők generációjának is.

Családdal színházba járni jó, mert közös az élmény, amiről jó együtt beszélgetni, és amelyre jó együtt emlékezni is.

Emiatt keressünk olyan színdarabokat, amelyek kötelező olvasmányok és az irodalmi-művészi értékük is megkérdőjelezhetetlen.

Eltökélten ki akarjuk nyitni a színházat minden szempontból.

Ezért adunk lehetőséget a társulat fiatal tagjainak és ezért dolgozunk azon, hogy minden egyes előadásunk akadálymentesített legyen és nem csak a kerekesszékkel érkező nézők számára, hanem a látás- és hallássérültek számára is. Számukra audionarrációt és jelnyelvi tolmácsolást biztosítunk.

Az, hogy ezt intézményes formában tesszük, egyedülálló, nem csak Budapesten, hanem egész Magyarországon. Előzetes regisztráció után bármelyik előadásra eljöhetnek a fogyatékkal élők. Az is a célunk, hogy minden egyes új bemutató gazdagítsa az akadálymentesített repertoárt. Több mint száz ilyen előadáson vagyunk túl, és több mint ezer fogyatékkal élő néző látogatott el hozzánk.

Hiszünk az integrációban és valóban mindent megteszünk érte. Folyamatosan dolgozunk drámapedagógusokkal, akik megfelelő jelentkezések után nem csak diákokkal, de felnőttekkel is szívesen dolgoznak együtt.

Az együttes élmény együttes feldolgozása lehetővé teszi azt, amit az életben a legritkábban tudunk alkalmazni: a különböző álláspontok elfogadását, a toleranciát. Azt reméljük, hogy a ma diákjai tehetséges felnőtt és dönteni képes színházi nézőkké válhatnak és ebben a mi munkánk is segíti őket.

Abban bízunk, hogy ez a színház tényleg az ifjúságé. Ennek a kérdésnek stratégiai szerepe van, hiszen ha most nem kerülnek a színház vonzásába a fiatalok, öt-tíz év múlva nem lesz közönség.