Pletyka Face-ek 6.

Pletyka Face-ek 6.

A szívkirálynő, Tolnay Klári szerelmi élete bőven ad alapot egy kis tere -ferére. Pedig akik ismerték állítják, Klárika hűvös, távolságtartó volt. Lehet, hogy ezért bomlottak utána a férfiak? Tolnay pályája elejétől, haláláig a csúcson volt, és csúcsra járatta a magánéletét is.

Ismerősöm egyszer azt mondta, ez a szakma olyan, mint egy nagy család. Valakiről elkezdünk beszélgetni, három perc alatt kiderül, kézen -közön, rokonok vagyunk. Van benne valami. Csak olvassatok tovább! Tolnay pályája elejétől, haláláig a csúcson volt. És csúcsra járatta a magánéletét is, de ebben már kevésbé alakultak jól a dolgai. Öntörvényű nő volt szinte mindenben, nem is csoda, ha fittyet hányva a kor erkölcsi szellemére 14 évesen liaisont folytat bátyja házitanítójával, egy snájdig kadéttal. Pár évvel később már a Vígszínház színpadán áll, Tolnay Rózsi néven, verset nem tud, a kiejtése nevetségesen „pálócos”, viszont papírja van róla, hogy gyors- és gépíró. Lehet ennél jobb ajánló a színészi pályára? Csak épp van benne valami, sugárzó, ösztönös, izgalmas, amitől Jób Dániel a direktor nem tudja levenni róla a szemét. Nemsokára élete első filmszerepét forgatja a Meseautóban, immár Kláriként.

Nem csak ismertséget hoz ez a film, hanem házasságot is. A forgatás végén Ráthonyi Ákos rendező, színész megkéri a kezét. Az elegáns, világot látott, tetőtől – talpig úriember Ráthonyi halálosan beleszeret a forgatás szüneteiben kissé slampos, néha ápolatlan Tolnayba. A pletykák arra engednek következtetni, a szerelem egyoldalú, Klárika mégis hozzámegy, mert jól érzi magát a társaságában. A hálószobában töltött kevéske idő gyötrelmes. A kollégáknak jócskán ki is kerekedik a szeme, mikor meglátják Tolnay kerekedő pocakját. Kislánya születik, Zsuzsa. Négy hét múlva újra színpadon van, sajnos Zsuzsika a következő években sem látja többet anyukáját. Klárika népszerűsége nő, házassága hanyatlik. Szinte soha nincs otthon, kislányát is csak az újságírók, fotósok kedvéért ülteti az ölébe. De hol tölti kevés szabadidejét a művésznő? Hát persze! A harmadiknál!

Aki, kapaszkodjatok meg, az a Márai Sándor, akinek röviddel azelőtt ér véget titkos, érzelmi kitörésektől sem mentes kapcsolata a kor másik nagy kedvencével, Mezei Máriával! Azt suttogták, Tolnay afférja az íróval csak plátói, de ismerve a pasikat, kötve hiszem, hogy Márai azért biciklizett be naponta Leányfaluról a belvárosba, hogy dumcsizzon. Szerelmes lett, bizony! Álnéven még verseket is írt a színésznőnek. Klárikát az intellektus lenyűgözte, a férfi nem. Rá egy évre aztán beüt a mindent elsöprő szerelem. Az Orpheus és Euridikét próbálják. De ki ez az éretlen tacskó Tolnay oldalán, akibe visszavonhatatlanul és felkavaróan szerelmes lesz, aki – nevetséges – sokkal fiatalabb nála, még csak 21?

A pályakezdő Darvas Iván. Nem túlzás, az ország álompárja lettek, pedig színházi berkekben sokan lyukas garast sem adnak a veszekedésekkel, szakításokkal, kibékülésekkel tarkított házasságnak. Az egyik szakítópróbát alig -alig élik túl. Erről már írtam. Darvas röpke, eszement fellángolással elhódítja Váradi Hédit férjétől, Bessenyei Ferenctől, aki ezt, hogy úgy mondjam, nem fogadja kitörő örömmel. Jó kis kavar! Kezd alakulni a rokonság…. A művészek magas hőfokon élnek, ha minden rendben, öntudatlanul is generálnak valami kis izét, hogy felkavarják az állóvizet. Nyugalmi állapotból nehezen lehet magasat ugrani, ha értitek. Még egy érdekesség, – igaz vagy nem – Tolnay féltékeny kamaszodó, 16 éves lányára, amiért az túl sok időt tölt pótapukájával, ezért az emigrációban élő Ráthonyi után küldi. Darvas férfivá érésének, felnőtté válásának, lelki fejlődésének nevezte a Kálrikával együtt töltött időt, aminek az ’56 -os letartóztatások vetettek véget. Darvas koncepciós per áldozata, 22 hónap szabadságvesztésre ítélik.

Fortuna fura fintora, hogy kollégájuk, Mensáros László szintén börtönbüntetését tölti s Klárika felváltva látogatja őket. Hétfőn, szerdán Darvas, kedden, csütörtökön Mensáros. Akárhogy volt, Mensáros is beleszeret Tolnayba, s mikor szabadul, megkéri a kezét. (Tényleg csak a pletyka kedvéért, Mensáros nagy titokban a saját neméhez is vonzódott, ez azonban semmit nem von le hatalmas művészetéből.) A válasz, nem. Klárika úgy gondolja, elég boldogság neki színpadon lenni, filmen játszani, szinkronizálni. A magánélete pech, ez van. Aztán a színésznőnek évekig tartó, szeretetteli kapcsolata lesz egy olyan kollégájával, Uri Istvánnal, aki abban az évben született, mikor Tolnay és Darvas megismerték egymást. Hát, igen! Idősebb korában csak két szenvedélye maradt: a cigaretta és a keresztrejtvény.

2019 decemberében mutattuk be Kosztolányi Pacsirta c. könyvének színpadi adaptációját. Vajkaynét játszom benne, ami Tolnay legendás filmszerepe volt. Tudjátok mikor mutatták be a filmet? Abban az évben, mikor megszülettem. Nem, nem írom ide a dátumot és kész!

Pá, legközelebb!

A kérdés pedig:
Nem egészen egy éve játsszák azt a darabot a Hatszin Teátrumban, aminek film változatában Tolnay Klári, Bette Davisnek kölcsönözte a hangját. Mi a film címe?

  1. Mi történt Baby Jane -nel?
  2. Macska a forró bádogtetőn
  3. Júlia és a szellemek

A válaszokat a facebook oldalunkon küldjétek el, a poszt alatt! A sorozat végén a helyest válaszadók között kisorsolunk 3 x 2 db jegyet a 2020/2021 évadunk első premierjére!
Hogy mi lesz az, maradjon még kicsit titok!

Jó nyomozást!

 

Ami még érdekelheti

185 éve a kultúráért! – Adója 1%-ával

A Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház 185 éve áll a kultúra szolgálatában. Célunk olyan művészetkedvelő – és értő fiatalok oktatása, kinevelése, akik a jövőben szféránk aktív...

Bővebben

ELMARAD – A MUZSIKA HANGJA

Tisztelt Nézőink! A muzsika hangja című 2023. május 13-i 19 órára meghirdetett előadása technikai okok miatt ELMARAD! A jegyek becserélhetők a májusi előadásokra a jegyértékesítő pontjainkon, vagy visszaválthatóak 2023. május...

Bővebben

FIGYELEM! FORGALMI KORLÁTOZÁS

Tisztelt Közönségünk!  Magyarországra érkezik április 28-30. között Ferenc pápa, a látogatás miatt pedig napokig tartó lezárások, forgalmirend-változások és forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a Pápalátogatás és...

Bővebben