Jótékonysági Jancsi és Juliska előadás gyengénlátó gyerekeknek

Jótékonysági Jancsi és Juliska előadás gyengénlátó gyerekeknek

A Vocalise – A három szoprán formáció jótékonysági előadással, a Jancsi és Juliska meseopera keresztmetszetével érkezik a Gyengénlátók Általános Iskolájába. Baghi Viktóriát, Gaál Mónikát és Kiss Viktóriát, a három énekesnőt kérdeztük.

Különleges az alkalom, hiszen április 25-én 10 órától több mint 100 gyerek először találkozik majd ezzel a műfajjal. Bár egyébként rendszeres színházlátogatók, de operaélményben még nem részesültek.  Engelbert Humperdinck operája a Grimm testvérek meséjéből jól ismert testvérpár, Jancsi és Juliska történetét dolgozza fel. A népszerű és sokat játszott opera keresztmetszetét a Vocalise csapata 2017. november 29-én mutatta be a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán, Sánta Jolán operaénekes rendezésében.

Mindig különleges élmény a műfajjal való érzékenyítés, ráadásul ezek a gyerekek először találkoznak az opera világával. Mivel látássérültekről van szó, a megszokott rutinhoz képest picit változtatunk a mesélőszöveg jellegén, több leíró rész kerül be, és audionarrációval is segítjük, hogy a gyerekek jól tudják követni a történetet. Az előadás utána rendszeres előadásainkhoz hasonlóanők is feljöhetnek hozzánk a színpadra. Itt azonban különleges jelentősége lesz a találkozásnak, hiszen ők tapintással nézik meg a díszleteket, jelmezeket – sokkal nagyobb  szerepe lesz ezáltal az anyagnak, a felületnek, ráadásul minket is így látnak először” – mondja Kiss Viktória.  

A gyerekeknek olyasmit tudunk adni, amihez valószínűleg nem jutnak hozzá. Jó érzés beavatni őket az opera és a színház világába, ráadásul a mi előadásunkon, amit eleve nagyon szeretünk. Egy kicsit olyan ez, mint megosztani a mézeskalácsot” – teszi hozzá Baghi Viktória.

A Vocalise missziója minél szélesebb körben megismertetni és megszerettetni az operát, elvinni olyanokhoz is, akiknek kevesebb lehetőségük van találkozni ezzel a műfajjal. 

A formációnak nem ez lesz az első jótékony fellépése. Először 2017 februárjában farsangi koncertsorozattal budapesti idősotthonokban léptek fel. Majd a Jancsi és Juliska előadásukat 2017 decemberében Mikulás-napi ajándékként a Vakok Iskolájában adták elő a gyerekeknek. Az itt megtapasztalt lelkesedés, a látássérült gyerekekkel való érzékeny találkozás indította el a gondolatot, hogy a Gyengénlátók Általános Iskolájával is felvegyék a kapcsolatot.

Mind az idősek otthonánál, mind a Vakok Iskolájában, és most a Gyengénlátók Általános Iskolájában is nagyon jó érzés volt megtapasztalni, mekkora nyitottsággal és szeretettel fogadták az ötletünket. Minden követ megmozgattak, hogy a lehető legjobb feltételeket tudják nekünk megteremteni” – mondja Gaál Mónika.

A Vocalise-lányok a jótékonysági előadás után sem pihennek majd, hiszen 2019. június 22-i koncertjükre készülnek, amelyet a Nádor Teremben tartanak majd. Izgalmas repertoárt állítottak össze, az est során a francia nagyopera legjelentősebb képviselőinek emblematikus áriái csendülnek fel. A műsor igazi unikumnak ígérkezik – napjainkban a francia bel canto zenei világa kevésbé ismert, mint az olasz bel canto operáké. A koncerten többek között Massenet, Gounoud, Délibes, Offenbach és Meyerbeer műveiből hallhatnak ízelítőt az érdeklődők.

A Jancsi és Juliska meseopera keresztmetszet alkotói:
Jancsi: Kiss Viktória
Juliska: Baghi Viktória
Mézboszorkány: Gaál Mónika
Rendező és mesélő: Sánta Jolán, operaénekes
Díszlet: Baghi Noémi
Jelmez: Szlatényi Laura
Zongorakísérők: Burián Zsófia, Noma Riho és Tálos Vivien

Ami még érdekelheti

Pedagógus Workshop a Magyar Színházban

Kedves Pedagógus Kollégák! Szeretettel hívunk benneteket a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő pedagógus hétvégére. A programok a tavalyi évadban nagy sikerrel bemutatott tantermi előadás, a KŐ PAPÍR OLLÓ, valamint a tavaszi...

Bővebben

Valahol Európában új szereposztással a Magyar Színházban

Azt mondják, a remekművek időtlenek, és az üzenetük téren-időn képes átsugározni. A Valahol Európában az egyik legcsodálatosabb magyar musical, amely Dés László zenéjével és fantasztikus gyerekszereplőkkel már 2016 óta töretlen...

Bővebben

Dr. Zalán János Igazgatói Pályázat 2023

Kedves Közönségünk! Színházunkban az aktuális igazgatói mandátum 2024. január 31-ig él, így jelenleg igazgatói pályázati időszak alatt állunk. Az alábbi posztot Dr. Zalán János, a Magyar Színház Igazgatója kérésére tesszük...

Bővebben