Jótékonysági Jancsi és Juliska előadás gyengénlátó gyerekeknek

Jótékonysági Jancsi és Juliska előadás gyengénlátó gyerekeknek

A Vocalise – A három szoprán formáció jótékonysági előadással, a Jancsi és Juliska meseopera keresztmetszetével érkezik a Gyengénlátók Általános Iskolájába. Baghi Viktóriát, Gaál Mónikát és Kiss Viktóriát, a három énekesnőt kérdeztük.

Különleges az alkalom, hiszen április 25-én 10 órától több mint 100 gyerek először találkozik majd ezzel a műfajjal. Bár egyébként rendszeres színházlátogatók, de operaélményben még nem részesültek.  Engelbert Humperdinck operája a Grimm testvérek meséjéből jól ismert testvérpár, Jancsi és Juliska történetét dolgozza fel. A népszerű és sokat játszott opera keresztmetszetét a Vocalise csapata 2017. november 29-én mutatta be a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán, Sánta Jolán operaénekes rendezésében.

Mindig különleges élmény a műfajjal való érzékenyítés, ráadásul ezek a gyerekek először találkoznak az opera világával. Mivel látássérültekről van szó, a megszokott rutinhoz képest picit változtatunk a mesélőszöveg jellegén, több leíró rész kerül be, és audionarrációval is segítjük, hogy a gyerekek jól tudják követni a történetet. Az előadás utána rendszeres előadásainkhoz hasonlóanők is feljöhetnek hozzánk a színpadra. Itt azonban különleges jelentősége lesz a találkozásnak, hiszen ők tapintással nézik meg a díszleteket, jelmezeket – sokkal nagyobb  szerepe lesz ezáltal az anyagnak, a felületnek, ráadásul minket is így látnak először” – mondja Kiss Viktória.  

A gyerekeknek olyasmit tudunk adni, amihez valószínűleg nem jutnak hozzá. Jó érzés beavatni őket az opera és a színház világába, ráadásul a mi előadásunkon, amit eleve nagyon szeretünk. Egy kicsit olyan ez, mint megosztani a mézeskalácsot” – teszi hozzá Baghi Viktória.

A Vocalise missziója minél szélesebb körben megismertetni és megszerettetni az operát, elvinni olyanokhoz is, akiknek kevesebb lehetőségük van találkozni ezzel a műfajjal. 

A formációnak nem ez lesz az első jótékony fellépése. Először 2017 februárjában farsangi koncertsorozattal budapesti idősotthonokban léptek fel. Majd a Jancsi és Juliska előadásukat 2017 decemberében Mikulás-napi ajándékként a Vakok Iskolájában adták elő a gyerekeknek. Az itt megtapasztalt lelkesedés, a látássérült gyerekekkel való érzékeny találkozás indította el a gondolatot, hogy a Gyengénlátók Általános Iskolájával is felvegyék a kapcsolatot.

Mind az idősek otthonánál, mind a Vakok Iskolájában, és most a Gyengénlátók Általános Iskolájában is nagyon jó érzés volt megtapasztalni, mekkora nyitottsággal és szeretettel fogadták az ötletünket. Minden követ megmozgattak, hogy a lehető legjobb feltételeket tudják nekünk megteremteni” – mondja Gaál Mónika.

A Vocalise-lányok a jótékonysági előadás után sem pihennek majd, hiszen 2019. június 22-i koncertjükre készülnek, amelyet a Nádor Teremben tartanak majd. Izgalmas repertoárt állítottak össze, az est során a francia nagyopera legjelentősebb képviselőinek emblematikus áriái csendülnek fel. A műsor igazi unikumnak ígérkezik – napjainkban a francia bel canto zenei világa kevésbé ismert, mint az olasz bel canto operáké. A koncerten többek között Massenet, Gounoud, Délibes, Offenbach és Meyerbeer műveiből hallhatnak ízelítőt az érdeklődők.

A Jancsi és Juliska meseopera keresztmetszet alkotói:
Jancsi: Kiss Viktória
Juliska: Baghi Viktória
Mézboszorkány: Gaál Mónika
Rendező és mesélő: Sánta Jolán, operaénekes
Díszlet: Baghi Noémi
Jelmez: Szlatényi Laura
Zongorakísérők: Burián Zsófia, Noma Riho és Tálos Vivien

Ami még érdekelheti

BUDAPESTI SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA

  2024. március 23-án (szombaton) öt év szünet után ismét sor kerül a Budapesti Színházak Éjszakája programsorozatra, melyen színházunk is részt vesz. A regisztráció elindult, igazán izgalmas programokkal várunk minden...

Bővebben

ELMARAD A TÜSKEVÁR!

Tisztelt Nézőink! A „Tüskevár” című produkciónk 2024. február 8-án 15 órára meghirdetett előadása technikai okok miatt ELMARAD! Az előadás jegyei becserélhetők az alábbi időpontokra:  2024. Február 8. 11:00  2024. Március...

Bővebben

ELMARAD A TÜNDÉR LALA!

Tisztelt Nézőink! A „Tündér Lala” című produkciónk 2024. február 6-án 15 órára meghirdetett előadása technikai okok miatt ELMARAD! Az előadás jegyei becserélhetők az alábbi időpontokra:  2024. Február 7. 11:00  2024....

Bővebben