Ilyen volt a Színházak Éjszakája a Magyar Színházban – videó

Ilyen volt a Színházak Éjszakája a Magyar Színházban – videó

A Magyar Színház hat helyszínen, több mint 20 izgalmas és érdekes programmal várta látogatóit kora reggeltől, egészen éjszakába nyúlóan.

A napot – a legkisebb korosztályra is gondolva – 9:30-kor a Hangora című babaszínházas előadással kezdtük – rendező Nagy Petra. Az Art-járóban Bethlenfalvy Ádám, I SCREEN, vitaszínházi előadását tekinthettek meg a regisztrálók, míg a Gobbiban arra kaphattunk válaszokat, hogyan készül fel egy jelnyelvi tolmács az előadásokra.

A nagyszínpadon 10:00-tól a „Less be a kulisszák elé!” program résztvevői betekinthettek, hogy mi történik a színdarab kezdete előtt, megtudhatták, mi az a beéneklés, hogyan zajlik egy hangbeállás, hogyan készülnek az előadás szereplői közvetlenül a nézők érkezése előtt.

11:00-tól színházunk egy állatkertté változott, kezdetét vette a riszálás a Madagaszkár zenéire. Az előadás után nézőinknek lehetősége volt meginterjúvolni az állatokat a „Játssz velünk!” interaktív, színházpedagógiai játék során, ahol azt is megtudhattuk, hogy Alex az oroszlán vadonban vagy állatkertben érzi jobban magát esetleg áttérne-e a vegetáriánus életmódra amennyiben legjobb barátja egy halacska lenne.

A nagyszínpadi délutánt a „Színházi mesterségek interaktív bemutatója” zárta, ahol bemutatkozott az a fantasztikus háttér stáb, ami a produkciók mögött áll, akiknek köszönhetően darabjaink nap-mint-nap megvalósulnak a színpadon. A vezetésen megtudtuk, hogy mit csinál az ügyelő, kik a díszítők, kik mozgatják a díszleteket és mit csinál a hangtár. Hogyan teremtik meg a különböző hangulatokat világításokkal, fényjátékkal, hangokkal és zajokkal. Bemutatkozott a kelléktár, akik a színdarabok különleges kiegészítőit készítik el. Megtudhattuk, hogyan alakították át Csikaszt, a Tüskevár fekete puliját, hogy egy bábszínész élethűen tudja mozgatni a testrészeit. Megcsodálhattuk az Ezeregy éjszaka, a Madagaszkár, az Időfutár csodálatos parókáit és fejdíszeit a fodrász tárnak köszönhetően és megtudhattuk, hogy az emberi haj vagy az állati szőr alkalmasabb a színházi parókák készítésére. Az öltöztetők a színpadra lépés előtti utolsó pillanataikról meséltek és arról a bizalmi kapcsolatról, ami öltöztető és színész között alakul ki. Kulisszatitkokat árultak el, például, mit csinálnak, ha szétszakad egy jelmez a színpadon.

A teltházas „Öltözői beszélgetések” során további titkokra derült fény. A próbateremben a színészek életét élhették át a látogatók. A programra regisztrált gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen a gyerekszínészek élete, milyen egy casting folyamat és megtanulhatták A Valahol Európában Mi leszek, ha nagy leszek ikonikus dalát és tánc mozdulatait. A délután hátra lévő részében a Tüskevár, a Madagaszkár és az Ezeregy Éjszaka koreográfiáját sajátíthatták el az érdeklődők.

A napot Háy János: Házasságon innen, házasságon túl című teltházas előadása zárta. A színdarab előtt a „Kukucskáló színház” programunk alatt beleshettünk, hogyan készülnek színészeink az előadásra közvetlenül a nézők érkezése előtt és megnézhettük, hogy milyen egy szöveg összemondó és egy lejáró próba. Az előadás után a rendezőt, Pinczés Istvánt kérdezhettétek a látogatók.

Fantasztikus programok, mosoly, tánc – köszönjük, hogy ilyen sokan ellátogattatok hozzánk! Reméljük, jól éreztétek magatokat és akár életre szóló élményekkel távoztatok! Köszönjük a Budapesti Színházak Éjszakája csapatának, hogy megrendezte az eseményt és az önkénteseinknek, akik végig támogatták a munkánkat.

Végül pedig köszönjük a Magyar Színház színészeinek és valamennyi dolgozójának, hogy ilyen varázslatos napot hoztak létre. A taps mindenkinek szól!

 

 

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben