Ilyen volt a Színházak Éjszakája a Magyar Színházban – videó

Ilyen volt a Színházak Éjszakája a Magyar Színházban – videó

A Magyar Színház hat helyszínen, több mint 20 izgalmas és érdekes programmal várta látogatóit kora reggeltől, egészen éjszakába nyúlóan.

A napot – a legkisebb korosztályra is gondolva – 9:30-kor a Hangora című babaszínházas előadással kezdtük – rendező Nagy Petra. Az Art-járóban Bethlenfalvy Ádám, I SCREEN, vitaszínházi előadását tekinthettek meg a regisztrálók, míg a Gobbiban arra kaphattunk válaszokat, hogyan készül fel egy jelnyelvi tolmács az előadásokra.

A nagyszínpadon 10:00-tól a „Less be a kulisszák elé!” program résztvevői betekinthettek, hogy mi történik a színdarab kezdete előtt, megtudhatták, mi az a beéneklés, hogyan zajlik egy hangbeállás, hogyan készülnek az előadás szereplői közvetlenül a nézők érkezése előtt.

11:00-tól színházunk egy állatkertté változott, kezdetét vette a riszálás a Madagaszkár zenéire. Az előadás után nézőinknek lehetősége volt meginterjúvolni az állatokat a „Játssz velünk!” interaktív, színházpedagógiai játék során, ahol azt is megtudhattuk, hogy Alex az oroszlán vadonban vagy állatkertben érzi jobban magát esetleg áttérne-e a vegetáriánus életmódra amennyiben legjobb barátja egy halacska lenne.

A nagyszínpadi délutánt a „Színházi mesterségek interaktív bemutatója” zárta, ahol bemutatkozott az a fantasztikus háttér stáb, ami a produkciók mögött áll, akiknek köszönhetően darabjaink nap-mint-nap megvalósulnak a színpadon. A vezetésen megtudtuk, hogy mit csinál az ügyelő, kik a díszítők, kik mozgatják a díszleteket és mit csinál a hangtár. Hogyan teremtik meg a különböző hangulatokat világításokkal, fényjátékkal, hangokkal és zajokkal. Bemutatkozott a kelléktár, akik a színdarabok különleges kiegészítőit készítik el. Megtudhattuk, hogyan alakították át Csikaszt, a Tüskevár fekete puliját, hogy egy bábszínész élethűen tudja mozgatni a testrészeit. Megcsodálhattuk az Ezeregy éjszaka, a Madagaszkár, az Időfutár csodálatos parókáit és fejdíszeit a fodrász tárnak köszönhetően és megtudhattuk, hogy az emberi haj vagy az állati szőr alkalmasabb a színházi parókák készítésére. Az öltöztetők a színpadra lépés előtti utolsó pillanataikról meséltek és arról a bizalmi kapcsolatról, ami öltöztető és színész között alakul ki. Kulisszatitkokat árultak el, például, mit csinálnak, ha szétszakad egy jelmez a színpadon.

A teltházas „Öltözői beszélgetések” során további titkokra derült fény. A próbateremben a színészek életét élhették át a látogatók. A programra regisztrált gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen a gyerekszínészek élete, milyen egy casting folyamat és megtanulhatták A Valahol Európában Mi leszek, ha nagy leszek ikonikus dalát és tánc mozdulatait. A délután hátra lévő részében a Tüskevár, a Madagaszkár és az Ezeregy Éjszaka koreográfiáját sajátíthatták el az érdeklődők.

A napot Háy János: Házasságon innen, házasságon túl című teltházas előadása zárta. A színdarab előtt a „Kukucskáló színház” programunk alatt beleshettünk, hogyan készülnek színészeink az előadásra közvetlenül a nézők érkezése előtt és megnézhettük, hogy milyen egy szöveg összemondó és egy lejáró próba. Az előadás után a rendezőt, Pinczés Istvánt kérdezhettétek a látogatók.

Fantasztikus programok, mosoly, tánc – köszönjük, hogy ilyen sokan ellátogattatok hozzánk! Reméljük, jól éreztétek magatokat és akár életre szóló élményekkel távoztatok! Köszönjük a Budapesti Színházak Éjszakája csapatának, hogy megrendezte az eseményt és az önkénteseinknek, akik végig támogatták a munkánkat.

Végül pedig köszönjük a Magyar Színház színészeinek és valamennyi dolgozójának, hogy ilyen varázslatos napot hoztak létre. A taps mindenkinek szól!

 

 

Ami még érdekelheti

Jó estét nyár, jó estét szerelem – premier előtti sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató keretében engedtünk betekintést április 17-én legújabb bemutatónk, Fejes Endre – Presser Gábor “Jó estét nyár, jó estét szerelem” zenés dráma hangulatába és kulisszatitkaiba.

Bővebben

Alkoss Szabadon pályázat, idén a Magyar Színházban is!

2024-ben újra megrendezésre kerül az Alkoss Szabadon gyerekrajz pályázat, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány szervezésében, idén a Magyar Színház is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebben

Nagybaczoni Nagy Katival, a Jó estét nyár, jó estét szerelem rendezőjével beszélgettünk

„Az időben kimondott jó szónál nincs nagyobb orvosság. Ennek a fiúnak az élete is egészen másképp alakulhatott volna hogyha valódi törődő szeretetet kap, hogyha csak egyszer van egy kéz, ami...

Bővebben