Chioggiai csetepaté

Chioggiai csetepaté

chioggia_szorolap_cimoldal

Jegyvásárlás

CHIOGGIAI CSETEPATÉ
– komédia két részben –
színházpedagógiai programmal

Írta: CARLO GOLDONI

Fordította: Török Tamara

Bemutató: 2015. október 16.

SZEREPLŐK:
ISIDORO, büntetőbírósági jegyző RAJKAI ZOLTÁN m.v.
RANCSÓ DEZSŐ
TONI (Antonio),
halászbárka-tulajdonos
TAHI JÓZSEF
PASQUA ASSZONY, a felesége TÓTH ÉVA
LUCIETTA, fiatal lány, Toni húga KÉRI KITTY m. v.
RUTTKAY LAURA Jászai Mari-díjas
TITTA-NANE (Giambattista),
fiatal halász
GÉMES ANTOS
FORTUNATO, halász EPERJES KÁROLY m.v.
Jászai Mari- és Kossuth-díjas
LIBERA ASSZONY, a felesége JUHÁSZ RÓZA
ORSETTA (Orsolina),
fiatal lány, 
Libera  húga
SOLTÉSZ BÖZSE Jászai Mari-díjas
BEPPE (Giuseppe),
fiatalember, Toni öccse
HORVÁTH ILLÉS
CHECCA (Francesca),
fiatal lány, 
Libera másik húga
GÁSPÁR KATA
TOFFOLO (Cristofolo), matróz TAKÁCS GÉZA
VICENZO, kereskedő FILLÁR ISTVÁN Jászai Mari-díjas
ALTISZT RANCSÓ DEZSŐ / SIPOS CSABA
SZOLGA PAVLETITS BÉLA
CANOCCHIA,
fiatalember, 
sült tököt árul
ÁGOSTON PÉTER

Díszlet és jelmez: BERZSENYI KRISZTINA
Mozgás: FRANK RÓBERT
Súgó: TÓTH LOVÁSZ MÓNIKA
Ügyelő: SZÉP ZSOLT, SIPOS CSABA
Rendezőasszisztens: LÉVAI ÁGNES

Rendező: KÉRI KITTY m.v.

Az előadás a Pesti Magyar Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült.

MSZ_logo_narancs spsz_logo_320

Carlo Goldoni, a komédia nagymestere az egyik legtöbbet játszott színpadi szerző. Hogy miben rejlik töretlen sikere? Leginkább talán abban, hogy Goldoni tökéletesen ismeri az embert; a ravasz és nagyhangú, szenvedélyes és lusta, bölcs vagy éppen furfangra mindig kész embert. És tökéletesen ismeri a vígjátéki trükköket is, azokat a trükköket, amiket nagyrészt épp ő maga kísérletezett ki velencei boszorkánykonyhájában. Goldoni csúcsra járatja a komédia gépezetét: pletykák, nagy viták és kupán verések, félreértések, becsapások, vérbő helyzet- és jellemkomikum, csattanós felismerés a legváratlanabb pillanatban, szerelmi csatározások – és a néző csak kapkodja a fejét.

A történet szerint egy Velence melletti kis halászfalu terecskéjén csipkeverő lányok, asszonyok ugranak egymásnak – de a szó szoros értelmében! –, mire nemsokára a férfiak is bekapcsolódnak a veszekedésbe. Családok közti vitáról van szó, amelyhez itt elég egyetlen szikra, és rögvest fellángol a mindent és mindenkit elsöprő csetepaté. Szitkok – no meg egyéb dolgok – repkednek egymás felé, mire a kibogozhatatlannak tűnő jogi és szerelmi perpatvar behálózza egész Chioggiát. Vajon sikerül-e elcsitítani a kedélyeket, és egymáshoz édesgetni a szerelmeseket?

Súlyos, emberi sorsokról döntő kérdések ezek, mégis természetes könnyedséggel simulnak bele a halászfalu mindennapjaiba. És ez is a szerző erénye: harsány komédiáiból bölcs nagyvonalúság és báj sugárzik, mégpedig egyszerűen azért, mert Goldoni nemcsak ismeri és érti, hanem – ami a legfontosabb! – feltétel nélkül szereti egyszerű és gyarló, de éppen ezért végtelenül emberi szereplőit.

A Chioggiai csetepaté című komédia meghatározott előadásait a látássérült közönség számára audionarrációval tesszük akadálymentessé. Ezeket az előadásokat a műsorrendben AN jelzéssel látjuk el.

NKA_logo_2012

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben