Általános tájékoztató

Az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozások célja, hogy nézőink az előadások után együtt beszélgetve, játszva dolgozzák fel a színházi élményt. A dráma és a színház eszközeit kínáljuk véleményük, problémáik megfogalmazásához, remélve, hogy a játék valódi közösségi élménnyé teszi a színházlátogatást.
Programunkat képzett színházpedagógusok, Egervári György, Kálócz László és Tóth Cecília tervezik és vezetik.


A program a teljesárú színházjegy megvásárlásával ingyenes.
A foglalkozásokon előzetes egyeztetés alapján vehetnek részt a csoportok, osztályok.
A regisztrációra a színházjegy vásárlásakor van lehetőség.

A foglalkozásokat
– meghatározott korosztályoknak, évfolyamoknak tervezzük és ajánljuk. Kérjük, a megjelölt korhatárokat vegyék figyelembe a jelentkezésnél!
– osztályoknak, vagy egymást ismerő közösségeknek tervezzük, minimális csoportlétszám 16 fő, maximális létszám 33 fő.


A Pesti Magyar Színházban megkülönböztetett figyelmet fordítunk a gyermek és ifjúsági korosztályra, Színházpedagógiai Programunkban igyekszünk a fiatal közönség minél tágabb körét megszólítani, a kisiskolás korosztálytól a fiatal felnőttekig…

A színház repertoárjában olyan előadások is bőven megtalálhatók, amelyek kifejezetten a fiatalok nyelvén, a fiatalok élethelyzeteivel foglalkoznak.

Előadásaink többségéhez kapcsolódik színházpedagógiai foglalkozás, melyek az előadásban felmerülő életkori problémákra fókuszálnak, alapvetően döntési helyzetekre épülve kínálnak színházi jellegű szerepjátékot és közös gondolkodást a résztvevők számára.

Színházpedagógiai foglalkozásaink minden esetben az éppen résztvevő csoport preferenciáihoz és reakcióihoz igazodnak, a közös játék és gondolkodás elindításához rendelkezünk kérdésekkel, ám kész válaszaink – szerencsére – nincsenek, a problémák körbejárása során a válaszokat a résztvevőkkel közösen igyekszünk megtalálni.

Fontosnak tartjuk, hogy a színházpedagógiai foglalkozásaink és projektjeink fókuszai és tanulási területei jól behatárolhatóak, értelmezhetőek és akár iskolai tanmenethez is kapcsolhatóak legyenek.

A színház fontos feladatának tekinti, hogy láthatóvá, elérhetővé tegye előadásait látássérültek (gyerekek és felnőttek) számára is. Az akadálymentes Látható Láthatatlan speciális színházpedagógiai program sikeres indulása után célunk, hogy továbbra is biztosítani tudjuk az akadálymentes gyermekelőadásokhoz kapcsolódó feldolgozó drámafoglalkozásokat.


A Magyar Színház színházpedagógiai programjáról részletesebben itt olvashat. 

Szóbeli tájékoztatást a SZERVEZÉSI IRODA munkatársai adnak, a következő elérhetőségeken:

E-mail: szervezes@mszinhaz.hu

Iroda:
1061 Budapest, Dalszínház utca 10. (Jegyiroda)
Nyitvatartás: Hétfőtől-péntekig: 10.00-18.00 óráig
Telefon: +36 1 226 1613

Telefonszámok:

Baghi Viktória szervezési osztályvezető +36 70 886 8496
Laczó Zsófia szervezési osztályvezető-helyettes +36 70 886 8495
Bak Mónika közönségszervező +36 70 618 8449
Kató Mariann közönségszervező +36 70 618 8439
Krizsán Mónika közönségszervező +36 70 618 8438

Mire jó a színházpedagógia? A pedagógusoknak szóló TanTrend oldalon részletesen olvashat a színházunkban folyó színházpedagógiai programról. Maczák Ibolya több alkalommal volt nálunk, és részese volt annak az alkotó folyamatnak, amikor egy adott csoporttal ugyanarról a témáról különböző szempontból tartottak színházpedagógusaink foglalkozást. Így ismerte meg a Magyar Színházban folyó színházpedagógiai munkát.

MIRE TANÍT A SZÍNHÁZ címmel itt olvashatók írásai:

Első rész

Második rész

Harmadik rész

Negyedik rész

Ötödik rész

Hatodik rész