Színházban, füvön, együtt – interjú Gémes Antossal

Színházban, füvön, együtt – interjú Gémes Antossal

„Nekem fontos, mi történik a kollégáimmal, a barátaimmal egész évadon át. Velük nőttem föl és tartozom nekik azzal, hogy minél jobban érezzék magukat a bőrükben” – mondja Gémes Antos, aki a 2021/2022-es évadot már játékmesterként kezdi a Pesti Magyar Színházban.”

– Mire való a játékmester?
– A régi színházi struktúrában azt a célt szolgálta, amelyben feltételezzük, hogy a rendező lát, de nem feltétlenül képes megértetni a színészekkel azt, amit látni szeretne. A játékmester volt a híd közöttük. Éppen azokat a mondatokat tudja elmondani a színészeknek amelyből megértik, mit vár tőlük a rendező.

– Vannak rendezők, akiknél a „nép” mindig úgy áll, mint egy kamarakórus. Félkörben. Ilyenkor azt gondolom, jó lett volna egy játékmester.
– A népség-katonaságra, kisszereplőkre sokszor nem jut idő és bizony jó, ha van valaki, aki törődik velük. De ennél gyakoribb, hogy a vendégrendezők nem ismerik a társulatot, akikkel dolgoznak, és nem tudják, kihez hogyan kell nyúlni. Tehát itt is jó, ha van valaki, aki a szakmáját és a társulatot is ismeri és tud segíteni.

– Ennyi a szereped, vagy a játékmesterség újabb szerepkörökkel bővül általad?
– A darab választásba, szereposztásba is számítanak a véleményemre, a munkám alighanem majd attól lesz konkrét, hogy beledolgozom magam és magamra szabom. Vagy inkább egymásra szabjuk a színházzal, rendezőkkel, a társulattal.

– Nem lett volna egyszerűbb, ha mondjuk rendezni akarnál, az elég konkrét?
– Egyszerűbb lenne, de nem akarok. Nem is nagyon szeretem, amikor a kollégák rendezik egymást, mint az önképzőkörben.  Rendezőnek lenni – az egy másik szakma.  Az én önbizalmam odáig terjed, hogy elég jó instrukciókat adok a kollégáimnak ahhoz, hogy a lehető legjobbak legyenek a szerepükben. De az előadás egészért, a világáért, a koncepciójáért, a működéséért nem vállalnék felelősséget. Az maradjon a rendező dolga.

– Volt a színészi pályádon játékmesterrel dolgod?
– Iglódi István, aki nekem tanárom volt és az első igazgatóm itt a Pesti Magyar Színházban, ilyen volt. Csodálatos színész és – igen – játékmester. Nekem sokszor segített olyan próbákon, ahol nem ő volt a rendezőm. Megvilágító instrukciókat kaptam tőle. Minden mondatát értettem és nem hagyott rossznak lenni, mert már a Főiskolán azonnal érezte, hol bizonytalanodom el és máris szólt.

– Köze van az Színiakadémiai tanárságodnak ehhez a váltáshoz?
– Igen. Nagy felelősség volt, de sokat is kaptam tőle. Az életem legnagyobb része volt a tanítás, és soha nem csináltam félgőzzel. Ha meg teljes gőzzel csinálnám most is, nem maradna időm a családomra és még csak nem is keresnék.

– Ha keresni akarnál, maradhattál volna csak színész, hiszen a legjobb korban vagy, és hívnak.
– Elmondhatom, hogy a pandémia idejét végig próbáltam. Egymás mellett állnak a majdnem kész előadások és várják, hogy jöjjön a közönség, mert eddig csak a rendezőasszisztens látta. De az, ami vonzó volt fiatalon a színészetben, az most már pont nem az. Az alkalmazott művészettel, a magamutogatással akadnak konfliktusaim. Azt hiszem erről is szól, hogy inkább átmegyek a színpad másik oldalára. Nekem fontos, mi történik a kollégáimmal, a barátaimmal egész évadon át. Velük nőttem föl és tartozom nekik azzal, hogy minél jobban érezzék magukat a bőrükben.

– A „jól érezzük magunkat”-ról szól a verőcei Major Feszt is.
– A Völgy Major egy rendezvényközpont, és a sok hektáros területen tavaly kitaláltunk egy összművészeti fesztivált, amely minden vírusok ellenére megvalósult és az idén is lesz július 15-18-ig. (http://www.majorfeszt.hu) Tavaly ötszázan voltunk, Kossuth-, Jászai-, József Attila-díjasok és díjtalanok füvön, mezítláb, sátorban, színpadon együtt. Így lesz ez most is.

/Sándor Erzsi/

Megjelent a Pesti Műsor júniusi lapszámában

Ami még érdekelheti

Pedagógus Workshop a Magyar Színházban

Kedves Pedagógus Kollégák! Szeretettel hívunk benneteket a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő pedagógus hétvégére. A programok a tavalyi évadban nagy sikerrel bemutatott tantermi előadás, a KŐ PAPÍR OLLÓ, valamint a tavaszi...

Bővebben

Valahol Európában új szereposztással a Magyar Színházban

Azt mondják, a remekművek időtlenek, és az üzenetük téren-időn képes átsugározni. A Valahol Európában az egyik legcsodálatosabb magyar musical, amely Dés László zenéjével és fantasztikus gyerekszereplőkkel már 2016 óta töretlen...

Bővebben

Dr. Zalán János Igazgatói Pályázat 2023

Kedves Közönségünk! Színházunkban az aktuális igazgatói mandátum 2024. január 31-ig él, így jelenleg igazgatói pályázati időszak alatt állunk. Az alábbi posztot Dr. Zalán János, a Magyar Színház Igazgatója kérésére tesszük...

Bővebben