Százötven állandó

Százötven állandó

2008-ban mutatta be a Magyar Színház a Házasságon innen, házasságon túlt, Háy János darabját. Néhányan, akik benne voltak a bemutatóban, ma már csak szép emlékként gondolnak az előadásra. Mások egy-két-három éve vették át a színházból elpályázottak szerepét, és azóta a sajátjukként viselik.

2008 óta sok minden történt a városban, a színházban, az országban is. Ebben az előadásban mégis van néhány állandó.

Állandó az, hogy a közönséget érdekli ez a darab. Látni akarja azokat a párkapcsolatokat, amelyekről Háy János ír. Amelyek ilyenek vagy olyanok, megalázók vagy felemelők, pusztítók, esetleg unalmasak, szenvedélyesek vagy éppen csak vannak, hogy az ember ne legyen már annyira egyedül. Ha nő, ha férfi.

A néző kíváncsi arra az életre, amelyikben egyébként él. Még akkor is, ha a színházban nem feltétlenül saját magán, inkább a szomszédján nevet.  

Ebben az előadásban állandó az a sajátos humor, amely egyszerre késztet nevetésre és szorítja ökölbe a gyomrot. Hiszen egy párkapcsolatokról szóló színdarab miért is lenne egyértelmű.

Állandó az is, hogy a színészek szeretik ezt az előadást. Akkor is, ha az elejétől kezdve benne vannak, és akkor is, ha beugrók. Szeretik, hogy közel van hozzájuk a figura, hogy a szájukra adódik a szöveg. Szeretik, hogy majdnem megtörtént velük bármelyik szerep, és még akár meg is történhet. Csak bele kell állni, és már indulhat is az esti színházi üzem. Jó, az nem mindegy, hogy az ember hogyan áll bele, mennyi ideje van a felkészülésre, a beugrás az mindig beugrás marad, megviseli a színész idegrendszerét még akkor is, ha a siker kárpótolja.

Ebben az előadásban állandó Dániel Vali és Csernus Mariann. A Magyar Színház két alapköve. A bázis, amire építkezni lehet. Dániel Vali odaadó karakterszínész a cuki copfos kutyájával, Csernus Mariann pedig nyilvánvalóan Guiness-rekorder.

Csernus előadástól előadásig számolja a napokat a naptárában, és ha úszni megy, faltól falig úszva végigmormolja négyoldalas monológját a vízben. Amikor beszél, megáll a levegő a színpadon és a nézőtéren is. Összeadódnak a szívdobogások és a csöndek. Csernus békét varázsol a színpadra, amit magukkal visznek a nézők, hogy ideig-óráig béke lehessen bennük is.

Amikor a néző kijön a Magyarból előadás után, még órákig úgy érzi, hogy ez az a város éppen ahol élni lehet. Ez is állandó.

Legyen részese a 150. előadásnak.
Jegyek korlátozott számban még ide kattintva elérhetők! 

Ami még érdekelheti

A NAGY MAGYAR KULTÚRA NAPI KVÍZ

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag...

Bővebben

Színházunk 2023. január 5. és február 28. között zárva tart

Tisztelt Közönségünk!   Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a 2023. január eleji nemvárt kazánházi karbantartás okozta kényszerszünetünk minden igyekezetünk ellenére a vártnál tovább elhúzódik. Így színházunk 2023. január 5. és február...

Bővebben

Színházunk 2023. január 1 – január 9. között zárva tart

Tisztelt Közönségünk! Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy nemvárt kazánházi karbantartás miatt színházunk 2023. január 1 – január 9. között zárva tart. A műszaki hibák a decemberi előadásaink zökkenőmentes megtartását nem veszélyeztetik, ugyanis...

Bővebben