Rumini 200!

Rumini 200!

RUMINI 200. előadására készülünk a Magyar Színházban. Írásunkból kiderül, hányan látták, kik azok a szereplők, akik kezdetek óta benne vannak az előadásban és hány jelmezt fogyasztottunk el az évek alatt…

A sajátos színházi matematika szerint, ha 2011. december 2-hoz hozzáadunk 200-at, az éppen 2019. február 23-a lesz, délután 3 órakor.  Ez nagyjából azt is jelenti, hogy 124 000-en látták a Berg Judit művéből készült Rumini előadást, ám ez biztosan nem valós szám, mert sokan vannak a nézők között, akik sokadszorra váltottak jegyet és jó néhányszor végignézték. Vannak történetek, amelyben a gyerekek könyörögték ki az újrázást, vannak családok, akik az újabb és újabb testvéreket hozzák el, és sok osztályfőnököt is ismerősként üdvözölnek a jegyszedők, hiszen ők is évek óta visszajárnak újabb és újabb osztályukkal a Ruminire.
 
Rumini régen és ma
 
Berg Judit mindenre kész egérmatrózait, Ruminit és Balikót, Negrót, Dundi Bandit, Nudlit, magát a Szélkirálynő hajót, Pelevárt és a Ragacs tengert, a ferriteket és a lepkéket olvasva mindenki elképzeli magának valahogy, aztán amikor megnézi az előadást, onnantól kezdve a színpadról megismert és megszeretett színészeket azonosítja a figurákkal. Ez nagy felelősség, mert egy-egy ilyen előadáson áll vagy bukik, hogy a fodros-bársony ünneplőjében, lakkcipőjében színházba érkező kisgyerek megszereti-e a színházat egyáltalán.
 
Mind a 200 előadás utáni nézőtéri hangorkán és tapsvihar bizonyítja, hogy a Rumini színházba járó gyerekeket nevel. Olyanokat, akiket rabul ejt az együtt nevetés, együtt izgulás öröme és akár egy életen át kaphatók lesznek arra, hogy sokadmagukkal üljenek a sötét nézőtéren és bámuljanak egy kivilágított dobogót, amelyen színészek vannak.  
 
Nagyjából 124 000 ilyen nézővel tud a Magyar Színház elszámolni a 200. Rumini előadás alkalmával.
Valamivel több mint hét év alatt sok-sok szereplő játszott az előadásban. A kezdő akadémisták egy részéből azóta színész lett, mások az élet egyéb területén váltak sikeressé. A főbb szereplőktől is búcsúztak néha, és az új beállókkal beugró próbáztak. Gyerekek is születtek, ennyi évbe belefért az is, amíg kivárták, hogy a színésznők visszatérjenek. Apákká is váltak színészek, bár emiatt nem kellett külön beugrópróbát tartaniuk. Az viszont biztosan tudható, hogy a nézők között egyre inkább feltűnnek a játszók gyerekei is. Hozzánőttek az előadáshoz.
 
A 200 előadást a darabban használt 56 ruha – kisebb javításokkal és átalakításokkal – jól bírta. 14 új ingre volt szükség és összesen 3 új pólóra. A 30 darab szárnyat és a 15 darab kinyitható szárnyat viszont gyakorta kellett javítani.
 
Vannak művészek, akik az első pillanattól kezdve, mind a 200 előadást végigjátszották. A változás csak a kihullott hajszálakban és néhány kiló pluszban mérhető, de talán ez sem látványosan.
A 200-asok klubjának tagjai: Horváth Illés, Szatmári Attila, Gémes Antos, Fillár István, Szűcs Sándor, Pavletits Béla, Takács Géza és Kubik Anna. Bár Takács Géza időközben előlépett Rizsából Negro fedélzetmesterré. 
 
Az előadást Méhes László rendezte, a felújító próbák sokaságát Juhász Andrea rendezőasszisztens vezette.
 
A 200. előadás alkalmából ünnepi előadás lesz 2019. február 23-án, délután 3-kor, amelyben köszöntik a nézőket és a játszókat egyaránt.
További jó utat, Szélkirálynő!
 
(serzsi)

Ami még érdekelheti

185 éve a kultúráért! – Adója 1%-ával

A Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház 185 éve áll a kultúra szolgálatában. Célunk olyan művészetkedvelő – és értő fiatalok oktatása, kinevelése, akik a jövőben szféránk aktív...

Bővebben

ELMARAD – A MUZSIKA HANGJA

Tisztelt Nézőink! A muzsika hangja című 2023. május 13-i 19 órára meghirdetett előadása technikai okok miatt ELMARAD! A jegyek becserélhetők a májusi előadásokra a jegyértékesítő pontjainkon, vagy visszaválthatóak 2023. május...

Bővebben

FIGYELEM! FORGALMI KORLÁTOZÁS

Tisztelt Közönségünk!  Magyarországra érkezik április 28-30. között Ferenc pápa, a látogatás miatt pedig napokig tartó lezárások, forgalmirend-változások és forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a Pápalátogatás és...

Bővebben