PLETYKA FACE-EK 5.

PLETYKA FACE-EK 5.

A Psota! Így határozott névelővel. Tudjátok, van Jászai, Érdemes meg Kossuth – díj stb. És van, amikor a név külön életet kezd élni, nem köthető szerephez, filmhez, brand lesz belőle, egyszemélyes intézmény. Habzsolja az életet, a szeretetet, ami felé árad, és amiből neki soha nem elég.

Abban a hihetetlen szerencsében részesültem, hogy ismerhettem őt. Először persze távolról csodáltam, pár alkalom volt csupán, mikor gyönyörű, orosz agarával végigvonult a belvárosi Váci utcán. Szinkronban, kecsesen hullámzott a járásuk. Előttetek van a látvány? Irén amúgy is szabálytalan nő, azonnal kitűnik bármilyen közegből. Valamiért Barbara Streisandhoz hasonlítottam, mert semmi sem volt rajta olyan, amilyet a kor szépségideálja megkövetelt. Viszonylag magas testalkat, dús keblek, végeláthatatlan hosszúságú kezek és viszonylag pici fej, aránytalanul nagy szemmel. A lábait most nem elemzem, mert azok viszont tökéletesek. Ja! És mindezt megkoronázta kicsit rekedtes, mély hangja. „ A szeretetemben, a szeretetigényemben, az elvárásaimban, a megfelelési kényszereimben sok vagyok szavaimmal és hallgatásaimmal.” – nyilatkozta egyszer, de pont ezért rajong érte egy ország.

Díva! Díva színpadon, magánéletben, a férfiakkal való kapcsolatában és dívaságát éli ösztönösen, öntudatlanul akkor is, ha otthon hosszú cigarettáját gyújtja meg habok között a fürdőkádban. Habzsolja az életet, a szeretetet, ami felé árad, és amiből neki soha nem elég. Mint ahogyan az étel sem, pályatársai úgy emlékeznek rá, mindig eszik valamit! Szinte azonnal sztár lesz, nincs olyan magyar film, ami nélküle készülne, többnyire vígjátékok, zenések. 30 éves, mikor a Ház a sziklák alatt c. filmben eljátssza Terát, élettársa, Makk Károly rendezésében. Szélsőséges, mindent elsöprő tehetsége egyszerre repíti a tragika és a bohóc szerepébe. Madách-os, neve összefonódik a színházéval, pedig 1982 -’90 között a Nemzetiben játszik. Én arra emlékszem, olyan energia árad belőle, hogy szinte már fáj. Legközelebbi és tényleg közeli találkozásunk Balatonszéplakon történt, nyaralás közben.

Önéletrajzában kéri, sírjára azt írják: ” Élt egy évet és három hónapot. Ennyi ideig volt boldog igazán az életben”. Eddig tartott ugyanis második házassága Molnár József (Joe) belsőépítésszel, akit aztán tiltott határátlépésért 10 év börtönre ítélnek. Furcsa, titokzatos történet és Irén önéletrajzi könyvében is sok ellentmondás kapcsolódik ehhez.  Psota vár egy ideig, de a szerelem kihuny. A következő férj, Ungvári Tamás, aki házasságuk 12 éve alatt csak pótlékként tekint magára.

Már nem is merem leírni hány éve a Régiposta utcában laktunk leendő gyermekem apukájával, s kutyánkkal, Alberttel. Albert csodás, fekete spániel, abból a túltenyésztett fajtából, akinek van egy kis beütése. Mivel Psota épp a párommal dolgozott, hát feljött hozzánk technikai megbeszélésre. Betöltötte a szobát, elheveredett a fotelben, lábai faltól -falig értek, furcsa turbán biggyedt a fején, rágyújtott hosszú cigarettájára és dolgoztak. Albert nemkülönben – Psota gyönyörű, francia bőrtáskáján. A megbeszélés végére csak egy darab nyálas lyuk maradt belőle, de Irén csak nevetett. Imádta a kutyákat! Világéletében volt kutyusa, s nemtől függetlenül szinte valamennyit Zsuzsinak hívták.

Néhány héttel később – akkor lett először üzenetrögzítős telefonunk – párom épp szundított délután, amikor csöng a telefon, az üzenetrögzítő bekapcsolt a hosszú sípszó után. Később próbáltuk visszahallgatni az üzenetet, furcsa zajok, szuszogások, értelmetlen az egész, ráadásul a telefonkagyló a szőnyegen hever. Hogy mi történt valójában azt Iréntől tudtuk meg személyes találkozásunk alkalmával: „Te, nálatok a kutya veszi fel a telefont!”

Pá, holnapig!

Jöhet a kérdés?

Psota Bercht egyik darabját kétszer is eljátszotta, két különböző életszakaszban, más -más szerepkörben. Első színpadi “kiugrása” is ehhez a darabhoz köthető, noha egyetlen szót sem szólt a színpadon. Mi a mű címe?

  1. Koldusopera
  2. A néma levente
  3. Kurázsi mama

Jó megfejtést!

A válaszokat a facebook oldalunkon küldjétek el, a poszt alatt! A sorozat végén a helyest válaszadók között kisorsolunk 3 x 2 db jegyet a 2020/2021 évadunk első premierjére!
Hogy mi lesz az, maradjon még kicsit titok!

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben