Pletyka face-ek 2

Pletyka face-ek 2

Rejtélyes halál a budai villában! Mi történt az ország kedvenc színésznőjével? Öngyilkosság vagy gyilkosság? Tényleg a füle vitte sírba? Ezek aztán a “szalagcímek”, ugye? 1951. február 12-én Bajor Gizi nem jelenik meg a Nemzeti Színház délelőtti próbáján.

Ezzel egy időben a Stromfeld Aurél /akkor Pilsudski/ úti villában a szobalány, az inas, a személyzet előkészül az ebédre, aznap Honthy Hannáékat várják, akik a közelben laknak. Pista az inas, mint rendesen bevinné a kávét, de a férj, Dr. Germán Gyula orr -fül gégész utasítja, hagyja a szalon asztalán. Alig egy óra múlva feltűnik a ház személyzetének, hogy Gizi kutyája szünet nélkül vonyít. Pista benyit a hálószobába és majdnem elájul a rémülettől. Bajor Gizi élettelenül fekszik az ágyban, férje a szőnyegen haldoklik.

Bajor Gizi sztárnak született! A fényképeket nézegetve gyönyörűnek látom, pedig a kortársak szerint inkább a kisugárzása vonzott vagy taszított, férfit, nőt egyaránt. Megosztó személyisége, furcsa vibrálása, tehetsége tette halhatatlanná. Igazi celeb volt. Három férjet “fogyasztott”, de kalandjai között voltak politikusok, pl. ifj. Horthy Miklós és a pletyka szerint hölgyek is. Erős, szenvedélyes, remek humorral megáldott nő. Pályája csúcsát Hevesi Sándorral közös munkájuk jelentette a Nemzetiben.

De legnagyobb alakítását a II. Világháború c. tragédiában nyújtotta. Germán zsidó származású, behívják munkaszolgálatra. Gizi egy francia vígjáték könnyedségét utánozva ruhacserét javasol barátjuk és férje között. Amíg a művésznő könnyek között búcsúzik Diósy Antal festőművésztől a villa kapujában, addig Germán a padlásukon bújik el, ahol egyébként több zsidó üldözött is menedékre talál a vészterhes időkben. A háború utáni igen kellemetlen időkben fontolgatják, hogy Svájcba költöznek, de Rákosiéknak nem tetszik az ötlet. A figyelem irántuk nem csökken.

És akkor forduljunk rá az inkriminált fülre! Bajor gyerekkora óta “fülesbagoly volt”, ahogy anyukám szokta mondani. Vagyis érzékenyebb volt ez az érzékszerve. Kortársai állították, hogy nagyot hallott. Germán rettegett, hogy felesége elveszti a hallását és nem tud színpadra állni többé. Daganatot sejtett a fülfájások mögött. Egyszer meg is operálta. Ott történt műhiba és ezt Germán tudta? Vagy csak egy zavarodott elme paranoiája volt a daganat? Vagy Gizi kérte a férjét, hogy mentse meg őt a szenvedéstől? Mindenesetre 1951. február 12-én Bajor Gizi halálos adag morfium injekciót kap férjétől, aki utána öngyilkos lesz. A kórházban hal meg, Gizi után. Ki tudja, mi lehetett még a háttérben? Féltékenység? Politika? Furcsa véletlen, hogy svájci útjukkal kapcsolatban Gizit ki akarja hallgatni az ÁVH. 1951. február 12- én.

Naponta elsétálok a Bajor Gizi Múzeum előtt kutyáimmal. A magas borostyánnal befutott kőfal, a nagy bejárati kaputól távolabb egy kis cseléd bejárat, a hosszú lépcsősor a kertben, ami a házhoz vezet. Ha tehetitek, egy teljesen átlagosan egészséges napon nézzétek meg, menjetek be. Koncertek, felolvasó estek otthona ez a csodálatos múzeum, de valahogy a szobák között járva mégis csak ott lappang egy borzongató, máig megfejthetetlen halálos titok.

Mai kérdés:

Ki alapította a Bajor Gizi Múzeumot?

  1. Major Tamás
  2. Hevesi Sándor
  3. Gobbi Hilda

A válaszokat a facebook oldalunkon küldjétek el, a poszt alatt! A helyest válaszadók között kisorsolunk
3 x 2 db jegyet a 2020/2021 évadunk első premierjére! Hogy mi lesz az, maradjon még kicsit titok!

Pá, holnapig!

 

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben