nosalty.hu különdíj

„Pippi épp aznap fogott bele a mézeskalácssütésbe. Akkora tésztát dagasztott, hogy csak a konyhapadlón tudta kinyújtani.­ 
» Látod, látod – mondta majmocskájának –, bajban leszünk.
Mit kezdjek egy-két tepsivel, amikor ötszáz mézeskalácsot
akarok kisütni? «És nagy sietséggel hozzáfogott kiszaggatni a süteményeket.”

 

Harisnyás Pippi a könyvekben rengeteget főz és eszik – mézeskalácsot reggelire, tortát teadélutánon, palacsintát, kávét, sajtot, pitét, körtét, cukorkát, szendvicset és forró csokoládét, kolbászt, fasírtot, ananászpudingot. Gyerekként számomra a mézeskalácssütés volt a legemlékezetesebb Pippi kulináris kalandjai közül, elvégre ki ne szeretne akkora tésztát nyújtani kora reggel, amekkora az asztalon nem is, csak a padlón fér el. A mézeskalács azonban nem az a mézeskalács, amit mi hívunk annak: valójában a svédek kedvelt gyömbéres kekszéről, a pepparkakor-ról van szó, amit ha máshol nem, valamelyik svéd bútoráruház boltjában a legtöbben már biztosan kóstoltatok.

A legtöbb mézeskalácshoz hasonlóan ez is egy nagyon intenzív ízű, fűszeres kekszféle, amit mindenféle formájúra kiszaggatnak. Méz helyett azonban melaszt használnak hozzá, a tésztát pedig vékonyabbra nyújtják, és alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig sütik, hogy igazán ropogós legyen. A keksz eredetileg a borsnak köszönhette fűszerességét – innen a neve is –, és gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Nos, a recept, amit én hoztam nektek, ennyire nem bevállalós, és csak a szokásos mézeskalácsos fűszerekkel operál, de próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Nagyszerű ropogtatni való a nyomozás mellé, a készítésébe pedig fogjátok be az egész családot. És nyugodtan süssetek dupla adaggal, úgyis hamarosan elfogy!

Mindkét kategóriában nosalty ajándékcsomagokat ajánlunk fel  annak a csapatnak, akik megsütik Harisnyás Pippi kedvenc gyömbéres süteményét, lefotózzák és a képet elküldik a szerkesztoseg@nosalty.hu címre!

A Pepparkakor alaprecepje itt  olvasható: https://www.nosalty.hu/recept/pepparkakor-sved-gyomberes-suti

Vagy letölthető innen: Pepparkakor alapreceptje

Süss és fotózz!