Tim Firth: NAPTÁRLÁNYOK

Tim Firth

NAPTÁRLÁNYOK

Fordította: DERES PÉTER

Rendező: TALLÓS RITA

"A cselekmény kitalált történeten alapul. A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve."

Ismerős, ugye? Nos, ez pont ellenkezőleg van a Naptárlányok esetében. Mert ez nagyon is igaz sztori, és épp azért szép, mert igaz. Anglia közepén található Rylstone kisváros. Ott éltek s még élnek is azok a nők, akik 1999-ben összefogtak, hogy özvegyen maradt barátnőjük ötletét megvalósítsák. Egy megfelelő kanapét akartak vásárolni a helyi kórháznak, amelyben elüldögélhetnek azok a családtagok, akik kemoterápiás kezelésre kísérik a rokonukat.

Nagyjából itt kezdődik a Naptárlányok című vígjáték története. Tehát egy kanapét kellene szerezni a helyi a kórháznak! Oké, nemes a cél, de a kinézett bútordarab sajnos nagyon drága és az idő is kevés. Mit tegyen hát hat angol kisvárosi, középkorú nő, hogy pénzt szerezzen a kanapéra? Készítsünk magunkról falinaptárat, és azt áruljuk! Ugyan, ki lesz ránk kíváncsi? Mindenki - ha meztelenül pózolunk majd azon a naptáron!   

Tudni érdemes, hogy a rylstone-i ladyk átlagéletkora már akkor, vagyis a fotózás idején 60 év körül volt.
A valódi történet innentől akár valódi is lehet. A nők sorsa, életük, viszonyaik egyrészt filmre, másrészt színdarabba íródtak. A vígjátékot Deres Péter, a színház dramaturgja fordította, sőt, 2017-re szabta, és a színház társulata – kiegészülve kiváló vendégművészekkel – arra készül, hogy a történetet, a „mesét” mindennapjaink átélhető valóságává emelje. Ismerős valósággá, ha úgy tetszik: magyar valósággá, hiszen melyik kórházból nem hiányzik egy várakozást könnyítő fotel?! Hogy egyebekről ne is essék most szó…

Ami ugyancsak nagyon maivá teszi ezt a történet, az a közösség össze- és széttartó ereje. A nők egymásrautaltsága, a bennük munkáló rivalizálás kegyetlensége, és a mindenek fölötti női energia, ami mindent megold, mindent összetart és elegendő erőt ad, akár az életben maradáshoz is. Ehhez pedig humor kell, életöröm és szeretet – ha a fene fenét eszik is. Márpedig néha eszik! Nem vitás: ezek az unatkozó vagy épp tevékeny háziasszonyok, családos és magányos nők, golfozó, gazdag feleségek és csóró tanárnők rendesen felborítják a kisváros életét, meg persze a sajátjukat is.
Azt mondhatnánk, a Naptárlányok tipikus női színdarab. Csakhogy mindegyik nő mellett – sokszor előtt! – ott egy férfi társ, rajtuk túl pedig a kisváros, az ország, legyen az bármelyik is.
A néző tudhatja, hogy amit lát, az majdnem egészen így meg is történt. Van tehát valóságalapja a sztorinak. Vannak és lehetnek ilyen nők és ilyen társak. Az élet pedig hozhat váratlan és pikáns helyzeteket, amelyekkel a közösségnek kezdenie kell valamit.
A Naptár lányok őszinte darab: minden mondata mögül süt az életigenlés, az összefogás, a barátság és a humor.
Végül is többek lettek ők, mint egy naptár és egy kanapé. A középkorú nők és férfiak pontos választ adnak majd arra, hogy mitől és mennyivel. A fiatalok pedig meghatottan ismerhetnek rá a saját szüleikre, akikben mind ott rejlik ez a szolidaritás és erő – csak merjék egyszer szabadjára engedni!

Szereposztás
Chris Hegyi Barbara
Annie Igó Éva
Cora Udvarias Annamária
Jessie Bede-Fazekas Annamária
Ruth Tóth Enikő
Celia Soltész Bözse
Marie Benkő Nóra
Lady Cravenshire Tóth Éva
John Tahi József
Rod Bede-Fazekas Szabolcs
Elaine Gáspár Kata
Lawrence Pavletits Béla
Louise Ágoston Péter
Iris Benton, Brenda Dániel Vali
Lulu Szatmári Attila
Rendező Tallós Rita
Rendező asszisztens Hűbér Tünde
Ügyelő Trimmel Ákos
Súgó Deme Zsófia
Mozgás Gyenes Ildikó
Zene Magony Enikő
Dramaturg Deres Péter
Díszlet-jelmez Kovács Yvette Alida
Előjegyzés
Az előadás időtartama 2 óra 50 perc.
Az előadás két részben látható.
Az előadást 16 éves kortól ajánljuk.

Kedvcsináló

Videó

Galéria