Mozgáskorlátozottaknak

A színház megközelítése tömegközlekedéssel megoldható. Az épülethez közel, rövid sétányira áll meg a 70-es (Izabella utca / Király utca), 74-es (Szövetség utca, ill. Almássy tér megálló) és a 73-as és 76-os (Wesselényi utca / Izabella utca, ill. Dob utca megálló) trolibusz, amely járatok többnyire már alacsonypadlósak.

Körülbelül 5 percre található a színháztól a 4-6-os villamos Wesselényi utca megállója. Ezeknek a járatoknak a többsége a BKK menetrendje szerint szintén alacsonypadlós járat.

A színházig vezető úton az utcasarkokon a járdaszegélyek többsége süllyesztett, így a kereszteződésekben történő átjutás csak időnként ütközik nehézségekbe, azaz önállóan többnyire használhatóak.

A színház gyalogos megközelítése kijelölt gyalogosátkelőkön keresztül történhet, melyek többsége nincs ellátva jelzőlámpával. A főbejárat előtti tér viacolor burkolattal van lefedve. Az Izabella utca felől megközelíthető rámpáig vezető útszakasz aszfaltborítású járda. A közelben mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely nincs.

A kiépített rámpa jelenleg a jogszabályban rögzítettnél nagyobb meredekségű, azonban a közterületi viszonyokat figyelembe véve használható. Burkolata fém, a tetején beton pihenő található, melyről az épületbe be lehet fordulni. A rámpa tetején kézzel nyitható, kétszárnyú ajtó található, előtte kisebb burkolati egyenetlenséggel. Előadások idején az ajtó előzetes egyeztetést követően nyitható, minden más időpontban zárva van. Ez az oldalsó bejárat a földszinti nézőtér szintjére visz be. A főbejárat nagy, kétszárnyú ajtókból áll, amelyek az előtérbe nyílnak. A jegypénztár az előtérben, a főbejáratnál található, melynek pultja kerekesszékes látogatók számára magasan van. Az előtér matt fehér márvánnyal borított, de a közepén vörös vastag szőnyeg található, amely szélesen borítja a padlózatot. A nagyszínpad alaprajza ki van helyezve a jegypénztárnál. Az előtérből négy fokos lépcsősor vezet az aulába. Az aulában található a ruhatár és a földszinti büfé, amelyben csak készpénzzel lehet fizetni. Az aulában egyébként akadálymentesen lehet mozogni, nincs szintkülönbség. Az aulából újabb négyfokos lépcsősor vezet a nagyszínpad előtti térhez. Az Izabella utca felőli oldalán korlátlift található. Ez a Nagyszínpad előtti tér az a szint, ahová az Izabella utcai rámpa is vezet. Ezen a szinten, a Nagyszínpad két bejáratához közel található mindkét akadálymentes mosdó. Az akadálymentes mosdók kapaszkodókkal, vészjelzőrendszerrel felszereltek. Az aulában és a

Nagyszínpad szintjén vastag szőnyegek borítják a márvány padlózatot, amelyeken a kerekesszék nehezebben mozog. A Nagyszínpad szintjén a kerekesszéket használók a nézőtér oldalsó bejáratain tudnak akadály nélkül bejutni. A Nagyszínpad erkélye és a büfé – melyek az első emeleten találhatók – csak gyalogosan közelíthető meg az aulából egy lépcsősoron át, így ezek a mozgáskorlátozott nézők számára nem, vagy csak nehezen érhetők el. A lépcső mindkét oldalán egysoros, megfelelő magasságú korlát található. A lépcsőfokok csúszásmentes gumicsíkkal ellátottak. A lépcsők azonos magasságú és járólap szélességű fokokkal rendelkeznek. A színház egy kamara színpaddal is rendelkezik. A Sinkovits Imre Színpad a második emeleten található. Jelenlegi állapotában kerekesszékes látogatók számára nem megközelíthető, hiszen kizárólag lépcsőn lehet feljutni, amelynek csak az egyik oldalán van korlát. A lépcső kialakítása megegyezik az első emeletivel. A Sinkovits Imre Színpad a folyosóról szintkülönbség nélkül közelíthető meg, amelynek nézőtere mobil berendezésű, így az előadás előtt érdemes erről a színháznál érdeklődni.

Nagyszínpad:

A nézőtérhez történő eljutást küszöb, lépcső vagy keskeny ajtó nem akadályozza. A nézőtér padlózatának felülete egyenletes, a terem felé enyhén lejt. A teremajtók megfelelő szélességűek, melyek teljes kitárásával a megközelítés lehetséges. A Nagyszínpad esetében kizárólag a széksorok végén van hely kerekesszéket használóknak. Azok a nem kerekesszékes mozgáskorlátozott személyek, akiknek nehézségbe ütközik térdízületük behajlítása, a jegyvásárlásnál érdemes figyelniük arra, hogy a rövidebb széksorok szélein vannak térdszabad helyek, továbbá az első sor és a színpad között elegendő hely található. A Nagyszínpad erkélyére kizárólag lépcső vezet, így kerekesszékkel nem megközelíthető és ez mások számára is nehézkes. Az erkély alsó részét az első emeletről lehet megközelíteni, azonban a széksorok csak egy újabb meredek lépcsősoron keresztül érhetők el, így a legfelső sor már a második emelet szintjén található.A színház előadásaira interneten keresztül is lehetséges jegyet vásárolni, azonban a kerekesszékkel érkező nézők számára csak előzetes regisztrációval tudjuk a kedvezményes jegyeket biztosítani.

Regisztrálni lehet: akadalymentesites@mszinhaz.hu vagy +36 70 903 8955

A földszinti nézőtér egyidejűleg legfeljebb 4 kerekesszékes néző fogadására alkalmas. A színház munkatársai felkészülten várják és örömmel segítik a kihívással élő nézőket.