Elindult a Lázár Ervin Program és érkeznek a diákok

Elindult a Lázár Ervin Program és érkeznek a diákok

Hivatalosan is elindult az EMMI  által felügyelt Lázár Ervin-program (LEP), amelynek célja, hogy évente legalább egy alkalommal minden magyarországi általános iskolás eljusson színházba.

A pilotprogram 2019. május 1. és június 15. között zajlott le a Magyar Színházban. Három előadáson 1650 gyereket és 132 kísérő pedagógust fogadtunk. Vagyis összesen másfél hónapunk volt arra, hogy kidolgozzunk egy sosem volt, a jövőben mások számára is követhető struktúrát, illetve kitaláljuk annak rendszerét, hogy ez a rengeteg gyerek és a kísérőik miképpen jutnak el hozzánk, a színház látogatáson túl milyen élmények érik még őket a fővárosban, hogyan közlekednek, hol és mit esznek, és aztán persze hogyan jutnak haza. 

Felvettük a kapcsolatot a kiegészítő élményeket biztosító múzeumokkal, így a Hadtörténetivel, az Iparművészetivel, az Országházzal és a szentendrei skanzennel, külön honlapot hoztunk létre a program számára, az elszámolás érdekében: kiépítettünk egy komplett gazdasági-jogi struktúrát.

 A negyvenöt fogadott csoport elsősorban Pest megyei településekről érkezett, de jöttek gyerekek Borsodból, Felsődobszáról is, közülük a legtöbben még sosem jártak színházban, sokuknak „szép” ruhája sincs. Csupa hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, nagy többségében roma származású tanuló köszönhette első fővárosi élményét, ideértve akár a metrózást is, a Lázár Ervin-programnak. Mindezért a tanárok is rendkívül hálásak voltak. Arról beszéltek, hogy nem csak, művészi élmények érik a diákokat, hanem a mindennapokban elengedhetetlen készségeik is fejlődnek: például vidéki gyerekként egy egészen ismeretlen terepen, a nagyvárosban kell tájékozódniuk, közlekedniük.

Izgalmas volt látni, hogy az idejük nagy részét online térben töltő fiatalokra milyen erősen hat a színház.

A Lázár Ervin Program egyik legfontosabb hozadéka az lesz, hogy a diákok megérzik a közös élmény izgalmát, a színészi személyesség varázsát és a színházba járás természetes igényükké válik egy életre.

A színház az egyik legjobb addikció.

A tanárok a KLIKK online terére belépve tájékozódhatnak az előadásokról. A színházunk Jegyvásárlói felületén látható felirat: nem elérhető – azt jelenti, hogy az előadás a tanárok és osztályaik számára a LEP programban a KLIKK felületén keresztül elérhetők és foglalhatók. 

 

További információkért kattintson ide!

 

Ami még érdekelheti

Fotó: MH/Török Péter

Kicsi görög, vigyél engem Tanganyikába!

A Magyar Színház Stúdiószínpadán április 26-án bemutatják a Jó estét nyár, jó estét szerelem című musicalt. Cikk írója: Varga Klára Fejes Endre és Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét...

Bővebben

Jó estét nyár, jó estét szerelem – premier előtti sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató keretében engedtünk betekintést április 17-én legújabb bemutatónk, Fejes Endre – Presser Gábor “Jó estét nyár, jó estét szerelem” zenés dráma hangulatába és kulisszatitkaiba.

Bővebben

Alkoss Szabadon pályázat, idén a Magyar Színházban is!

2024-ben újra megrendezésre kerül az Alkoss Szabadon gyerekrajz pályázat, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány szervezésében, idén a Magyar Színház is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebben