Elindult a Lázár Ervin Program és érkeznek a diákok

Elindult a Lázár Ervin Program és érkeznek a diákok

Hivatalosan is elindult az EMMI  által felügyelt Lázár Ervin-program (LEP), amelynek célja, hogy évente legalább egy alkalommal minden magyarországi általános iskolás eljusson színházba.

A pilotprogram 2019. május 1. és június 15. között zajlott le a Magyar Színházban. Három előadáson 1650 gyereket és 132 kísérő pedagógust fogadtunk. Vagyis összesen másfél hónapunk volt arra, hogy kidolgozzunk egy sosem volt, a jövőben mások számára is követhető struktúrát, illetve kitaláljuk annak rendszerét, hogy ez a rengeteg gyerek és a kísérőik miképpen jutnak el hozzánk, a színház látogatáson túl milyen élmények érik még őket a fővárosban, hogyan közlekednek, hol és mit esznek, és aztán persze hogyan jutnak haza. 

Felvettük a kapcsolatot a kiegészítő élményeket biztosító múzeumokkal, így a Hadtörténetivel, az Iparművészetivel, az Országházzal és a szentendrei skanzennel, külön honlapot hoztunk létre a program számára, az elszámolás érdekében: kiépítettünk egy komplett gazdasági-jogi struktúrát.

 A negyvenöt fogadott csoport elsősorban Pest megyei településekről érkezett, de jöttek gyerekek Borsodból, Felsődobszáról is, közülük a legtöbben még sosem jártak színházban, sokuknak „szép” ruhája sincs. Csupa hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, nagy többségében roma származású tanuló köszönhette első fővárosi élményét, ideértve akár a metrózást is, a Lázár Ervin-programnak. Mindezért a tanárok is rendkívül hálásak voltak. Arról beszéltek, hogy nem csak, művészi élmények érik a diákokat, hanem a mindennapokban elengedhetetlen készségeik is fejlődnek: például vidéki gyerekként egy egészen ismeretlen terepen, a nagyvárosban kell tájékozódniuk, közlekedniük.

Izgalmas volt látni, hogy az idejük nagy részét online térben töltő fiatalokra milyen erősen hat a színház.

A Lázár Ervin Program egyik legfontosabb hozadéka az lesz, hogy a diákok megérzik a közös élmény izgalmát, a színészi személyesség varázsát és a színházba járás természetes igényükké válik egy életre.

A színház az egyik legjobb addikció.

A tanárok a KLIKK online terére belépve tájékozódhatnak az előadásokról. A színházunk Jegyvásárlói felületén látható felirat: nem elérhető – azt jelenti, hogy az előadás a tanárok és osztályaik számára a LEP programban a KLIKK felületén keresztül elérhetők és foglalhatók. 

 

További információkért kattintson ide!

 

Ami még érdekelheti

185 éve a kultúráért! – Adója 1%-ával

A Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház 185 éve áll a kultúra szolgálatában. Célunk olyan művészetkedvelő – és értő fiatalok oktatása, kinevelése, akik a jövőben szféránk aktív...

Bővebben

ELMARAD – A MUZSIKA HANGJA

Tisztelt Nézőink! A muzsika hangja című 2023. május 13-i 19 órára meghirdetett előadása technikai okok miatt ELMARAD! A jegyek becserélhetők a májusi előadásokra a jegyértékesítő pontjainkon, vagy visszaválthatóak 2023. május...

Bővebben

FIGYELEM! FORGALMI KORLÁTOZÁS

Tisztelt Közönségünk!  Magyarországra érkezik április 28-30. között Ferenc pápa, a látogatás miatt pedig napokig tartó lezárások, forgalmirend-változások és forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a Pápalátogatás és...

Bővebben