Búcsúzunk Szersén Gyula, Jászai Mari-díjas színművésztől

Búcsúzunk Szersén Gyula, Jászai Mari-díjas színművésztől

Nyolcvan éves korában, 2021. március 17-én hunyt el Szersén Gyula Jászai Mari- és Tolnay Klári-díjas színművész. Búcsúztatóját 2021. április hónap 12. napján 10:00 órakor tartjuk a Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánián. Szersén Gyulát a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. 

Gazdag pályafutása során negyven évig játszott a Nemzeti Színházban, amely diplomája megszerzése után, 1965-ben azonnal szerződést ajánlott neki. Tehetségét rengeteg szerepben mutatta meg az évtizedek alatt, nem csak a színházban, hanem játék- és tévéfilmekben, a Magyar Rádió hangjátékaiban és különböző szinkron feladatokban. Szersén Gyula 1940. november 22-én született. Szerepelt az Állami Déryné Színház és a Vígszínház színpadán is, ahonnan felvételi nélkül vették át a Színművészetire a legendás Simon Zsuzsa osztályába. Itt többek között Almási Éva, Csomós Mari, Szilágyi Tibor és Csikos Sándor osztálytársa volt. Diplomát 1965-ben szerzett, majd egyből a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol negyven évig játszott. 

A színház falain kívül játék- és tévéfilmekben is gyakran lehetett látni. Szerepelt többek között Gaál István Sodrásban című, 1964-es fekete-fehér filmdrámájában, az 1972-ben bemutatott Hekus lettem című magyar krimiben, illetve abban az Álombrigád című filmben, amit 1983-ban a forgatást követően betiltottak, és csak hat évvel később, 1989-ben tudtak bemutatni. Szersén Gyula állandó mellékszereplő volt a Szomszédok című ikonikus magyar sorozatban is.

Szersén Gyula a legismertebb színkron színészek közé tartozott. Olyan sztároknak kölcsönözte a hangját, mint Terence Hill, Paul Newman, Charles Bronson. Az elmúlt években az ő hangján szólalt meg David Attenborough is. 2018-ban a magyar színkron szakma életműdíjjal ismerte el Szersén Gyula munkáját.

Kiemelt fotó: Zih Zsolt, MTVA, 2015

Ami még érdekelheti

Fotó: MH/Török Péter

Kicsi görög, vigyél engem Tanganyikába!

A Magyar Színház Stúdiószínpadán április 26-án bemutatják a Jó estét nyár, jó estét szerelem című musicalt. Cikk írója: Varga Klára Fejes Endre és Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét...

Bővebben

Jó estét nyár, jó estét szerelem – premier előtti sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató keretében engedtünk betekintést április 17-én legújabb bemutatónk, Fejes Endre – Presser Gábor “Jó estét nyár, jó estét szerelem” zenés dráma hangulatába és kulisszatitkaiba.

Bővebben

Alkoss Szabadon pályázat, idén a Magyar Színházban is!

2024-ben újra megrendezésre kerül az Alkoss Szabadon gyerekrajz pályázat, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány szervezésében, idén a Magyar Színház is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebben