Elek Ferenc: „Az írónő görbe tükröt tart elénk”

Elek Ferenc: „Az írónő görbe tükröt tart elénk”

Elek Feri 1_vk

Forrás: Kultkikötő

Képzeletszínházi utazásra hív A lemez két újabb oldala címmel a Kultkikötő produkció a Magyar Színházba. Négy remek színész – két férfi és két nő – teszi fel az emberi kapcsolatok örökösen visszatérő kérdéseit, és mutatja meg szituációk két oldalát. A lemez A oldalán viaskodó Elek Ferencet Jónás Beáta kérdezte.

Mielőtt elvállalta a képzeletszínházi előadást, olvasta Janikovszky Éva írásait?

Ismerem az ifjúsági írásait, de ez a mostani egészen más. A lemez két újabb oldala újszerű találkozást hozott számomra Janikovszky Éva munkásságával: a szellemes hangnem mögött nagyon is fontos figyelemfelkeltés bújik meg. Az írónő görbe tükröt tart elénk, arra próbál rávilágítani, hogy soha ne feledkezzünk meg az érem – avagy a lemez – másik oldaláról. Életünk során számos reláció adódik, vegyük például a férfi-nő, vagy szülő-gyerek kapcsolatát, amikor véleményt alkotunk, és beleesünk abba a hibába, hogy csak az egyik oldal tükrében mondjuk ki a végszót.

Mitől érzi hitelesnek Janikovszky Éva gondolatait?

Janikovszky Évát bölcs embernek tartom, akit a kivételes írói tehetség mellett egészséges öniróniával és szenzációs humorral is megáldott a sors. Ezeknek köszönhető az a profizmus, ahogyan megőrzi önmagát kívülállónak, nem állva sem az egyik, sem a másik oldalra.

Van kedvenc jelenete az előadásból?

Sokat sorolhatnék, de talán van egy, amit egészen közelinek érzek magamhoz. Egy egészen hétköznapi cselekvésről van szó: autóvásárlás egy házaspár életében…

Janikovszky Évát elsősorban a gyermek- és ifjúsági irodalom jeles képviselőjeként ismerjük. Felnőttként mennyire van jelen a mese az ön életében?

Marcival, a kisfiammal nagyon szeretjük a meséket. Csukás István mesehőse, Süsü az egyik kedvenc karakterünk. Volt olyan, hogy a tévében látott jeleneteket továbbszőttük, de Süsüt hívtuk segítségül akkor is, amikor tanítani szerettem volna a kisfiamat. Adódott egy helyzet napközben Marcival, ami számára új volt, és nem igazán értette még az összefüggéseket. Akkor este azt játszottuk el mese formájában.

Milyen útravalóval indítja el kisfiát a felnőttek világába?

Van néhány alapérték, ami számomra is nagyon fontos volt gyerekkoromban, és ugyanezt adom tovább neki: végezze el a feladatait, legyen becsületes és tapintatos, de soha ne hazudjon.

Az előadás a Pesti Magyar Színházban vendégeskedik. Hogy érzi magát ott?

Nagyon jól, kifejezetten örültem, hogy felkértek erre a szerepre. Két évet álltam már ezen a színpadon, akkor még a Nemzeti Színház stúdiójaként működött.  Akkoriban is nagyon inspiráló volt itt dolgozni.

Akár a jövőben is találkozhatunk önnel a Hevesi Sándor téri épületben?

Ha adódik egy újabb lehetőség, és összeegyeztethető az anyaszínházamban, a Katona József Színházban vállalt feladataimmal, akkor örömmel vállalom majd.

A cikk forrása: Marie Claire

Ami még érdekelheti

A NAGY MAGYAR KULTÚRA NAPI KVÍZ

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag...

Bővebben

Színházunk 2023. január 5. és február 28. között zárva tart

Tisztelt Közönségünk!   Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a 2023. január eleji nemvárt kazánházi karbantartás okozta kényszerszünetünk minden igyekezetünk ellenére a vártnál tovább elhúzódik. Így színházunk 2023. január 5. és február...

Bővebben

Színházunk 2023. január 1 – január 9. között zárva tart

Tisztelt Közönségünk! Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy nemvárt kazánházi karbantartás miatt színházunk 2023. január 1 – január 9. között zárva tart. A műszaki hibák a decemberi előadásaink zökkenőmentes megtartását nem veszélyeztetik, ugyanis...

Bővebben