Díjátadók az évadnyitó társulati ünnepségen

Díjátadók az évadnyitó társulati ünnepségen

Megtartottuk évadnyitó ünnepségünket a Pesti Magyar Színház Nagyszínpadán, melynek keretében átadásra kerül az Agárdy-emléklánc és a Főnix díj.
Az Agárdy-emlékláncot új hagyomány teremtésének szándékával a művész özvegye, Rácz Boriska adományozza 2006 óta minden évben férje, Agárdy Gábor emlékének áldozva, Ahogy az első díjátadón kérte: „… szí­vetekben őrizzétek és ápoljátok férjem emlékét a továbbiakban is…”. 

Az emlékdíjat évente egyszer, a Pesti Magyar Színház társulatának egy arra érdemes tagja kaphatja. A díj egy Agárdy Gábort ábrázoló, a díjazott nevét is feltüntető egyedi medál, nyaklánccal. Az eddigi díjazottak Soltész Bözse (2006), Jegercsik Csaba (2007), Auksz Éva (2008), Ruttkay Laura (2009), Pavletits Béla (2012), Tóth Sándor (2013), Holecskó Orsolya (2014), Losonczi Kata (2015), Takács Géza (2016), Tóth Éva (2017), Csernus Mariann (2018), Rancsó Dezső (2019).

A Magyar Színház művészeinek titkos szavazata alapján az Agárdy-emlékláncot idén Gémes Antos színművész kapta. A díjat Hambuch Gerda, Agárdy Gábor unokahúga és Zalán János igazgató adta át augusztus 24-én a Magyar Színház évadnyitó társulati ülésén.
Gémes Antos több különböző előadóművészi formát kipróbált. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2008-ban végzett bábszí­nész szakon. Éveken át Bohócdoktorként is tevékenykedett, Dr. Monokli szerepében “gyógyí­totta” a beteg gyermekeket.  . Alapító tagja a Harmadik figyelmeztetés szí­nész zenekarnak. A Pesti Magyar  Szí­niakadémián színészmesterséget oktat, három saját osztályt is vezetett. Színházi munkái mellett filmekben és különböző alternatív produkciókban is szerepel. A verőcei Major Feszt kezdeményezője és szervezője. 2011-től a Pesti Magyar Színház társulatának művésze, láthatjuk többek között A kincses sziget, a Holnapelőtt, az Időfutár és a Valahol Európában előadásokban. Az idei évadban rendezőként közreműködik a Böcsület című ifjúsági dráma bemutatóján.

Főnix-díjat a Magyar Színház hozta létre 2003 májusában, a társulatában születő művészi teljesítmények elismerésére, művészi identitásának kifejezésére, értékközvetítésre. A díj egy Dombi Lívia iparművész által készített 20 cm-es üveg főnixmadár, aminek talapzatán a „Magyar Színház – Főnix díj” felirat, a díj kategóriája és a díjazott művész neve olvasható.
A kitüntetést a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján ítélik oda 2003-óta minden évben a társulatban születő művészi teljesítmények elismeréseként egy női és egy férfi színművésznek, illetve a Főnix-különdíjat „a legjobb háttér-erő” kategóriában.
Idén az elismerést Tóth Évának, mint a legjobb női szereplőnek és Rancsó Dezsőnek, mint a legjobb férfi szereplőnek szavazta meg a társulat.
Az Igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíjat Vidák Ildikó HR vezető vehette át.

Szívből gratulálunk a díjazottoknak!

Ami még érdekelheti

Szlovákiai turnéra indult a Magyar Színház Babaszínháza!

2023. novemberében 4 nap alatt 6 szlovákiai helyszínre látogat el a Magyar Színház babaszínházi formátuma. A Leporelló sorozat két produkciója, a Hangora és a Herfli a határon túl is nagy...

Bővebben

Karácsonyi ajándékutalvány – Ajándékozz élményt a Magyar Színházzal!

Szerezz valódi élményt szeretteidnek az ünnepi időszakban is! A Varázslat évadában különleges, szabad felhasználású Mézi karácsonyi ajándékutalvánnyal kedveskedünk szeretett közönségünknek! Utalványaink segítségével nem csak karácsonyra ajándékozható örök élmény, a többféle...

Bővebben

Ezeregy éjszaka interjúsorozat – Alida és Jázmin szerepében Molnár Janka

2023. november 3-5. között mutatta be a Pesti Magyar Színház Geszti Péter – Monori András – Tasnádi István EZEREGY ÉJSZAKA című worldmusicaljét, amely kőszínházban elsőként a Hevesi Sándor téri teátrumban...

Bővebben