BEMUTATÓ ELŐADÁSAINK A 2019/2020-AS ÉVADBAN

Bemutató előadásaink a 2019/2020-as évadban

 

Deres Péter – Vidovszky György: PIN:OKKIO
zenés robot-játék
Carlo Collodi meséje és Monori András ötlete alapján
Rendező: Vidovszky György

Bemutató: 2019. szeptember 28.

Ha Carlo Collodi a XXI. században írta volna meg Pinokkió történetét, akkor valószínűleg a kisfiú nem fabábu lenne, hanem egy kis robot.
Geppetto magánya enyhítésére hozza létre a szerkezetet, természetesen korántsem gondolva arra, hogy az majd életre kel. Egy éjjel megtörténik a csoda: a tökéletlen berendezés önálló életre kel és elindul a kalandok sora. Tévés tehetségkutatón, játéktermen és gyerekkereskedőkön keresztül vezetnek a bonyodalmak, míg végül a történet boldog véget ér.

 

Horváth János Antal – Horváth Illés – Deres Péter: HOLNAPELŐTT
apokaliptikus bújócska 
Rendező: Horváth Illés
Bemutató: 2019. október 5.

Egy fiatal lány ébred fel egy szobában, amiben sosem járt korábban. A füle zúg, teste remeg, ruhája átizzadt. Hirtelen valami megérinti a vállát. Sikítva fordul meg, hogy egy ismerős szempárral találja magát szemben. De itt az ismerősből idegen lesz, az idegenből ismerős; senki nem az, akinek látszik és nem lehet tudni, hogy biztonságosabb: szabadon vagy bezárva.
A Holnapelőtt új magyar darab, amely az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention) Ifjú Európa III. elnevezésű projektjének keretein belül jött létre. Színházunk két külföldi partnerszínházzal, a Karlsruhei Városi Színház, illetve Pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházzal együtt hozza létre az előadást; így a projekt végén három olyan színmű születik, amelynek témája közös, világa viszont sajátos.

 

TOM SAWYER KALANDJAI, ahogy Becky Thatcher elmeséli
zenés mesejáték
MARK TWAIN regényét Koroknay István fordítása alapján színpadra alkalmazta:
Závory Andrea és Horváth János Antal
Rendező: Varga Éva
Bemutató: 2019. október 19.

Mark Twain klasszikusának számtalan feldolgozása létezik, de ilyen még nem. A már nagymama Becky Tatcher mesél napjainkban szerelmes unokájának azokról az időkről, amikor kislányként meglátta a csibész Tom Sawyert és menthetetlenül beleszeretett. Elképesztő kalandjaik során megtanulják: a legfontosabb, hogy az ember őszinte legyen másokkal és legfőképp önmagával. A vetítésekkel és bábokkal színezett előadás Tom Sawyer kalandjait helyezi teljesen új megvilágításba, friss és önreflexív női szemszögön keresztül.

 

Dennis Martin: A KINCSES SZIGET
musical
Rendező: Halasi Dániel
Bemutató: 2019. november 29.

Robert Louis Stevenson azonos című regénye és élete nyomán
Fordította: Krégl János, dalszövegek: Cseh Dávid Péter

Robert Louis Stevenson regénye a XVIII. században, Jim Hawkins és anyja fogadójában kezdődik. Egy nap megszáll náluk egy kapitány, bizonyos Billy Bones, aki halála előtt, Jimre bíz egy csomagot, amelyben Jim talál egy térképet, ami elrejtett kincshez vezet. A fiú elhatározza, hogy megkeresi, ezért hajóra száll, és kalózok, banditák között mesés, veszélyes és izgalmas kalandokba keveredik, míg végül megtalálja, amit keres. Már csak az a kérdés, kié lesz a hőn áhított kincs…

Az előadás a Stückwerk Verlag GbR engedélyével, az Arany Kotta Szerzői Ügynökség Kft közvetítésével valósul meg.

 

Kosztolányi Dezső: PACSIRTA
színmű
Rendező: Paczolay Béla
Bemutató: 2019. december 14.

Vajkay Ákosnak és feleségének élete arra korlátozódik, hogy szerencsétlen sorsú lányukat, Pacsirtát megóvják a társadalom elutasításától, amit pusztán külsejével érdemelt ki. Egy nap Pacsirta elutazik és a házaspár felhőtlenül jól érzi magát nélküle, de mikor a lány hazajön, az élet visszaáll a régi kerékvágásba, sőt talán nehezebbé is válik, hiszen elevenen él bennük a tapasztalat, milyen lenne a lányuk nélkül.

 

Jonathan Swift – Szabó K. István – Horváth János Antal: GULLIVER UTAZÁSA
zenés bolyongás
Rendező: Szabó K. István
Bemutató: 2020. január 10.

Gulliver már-már fanatikus tudásszomjú férfi, aki a fél világot beutazza, hogy az élet nagy kérdéseire választ kapjon. Csodálatos élményekben lesz része, és sohasemvolt népekkel és lényekkel találkozik. Egyszerre izgalmas fantasy-történet, szórakoztató roadshow, színes tabló, különböző kultúrákról és egy bölcs, humánus, ugyanakkor bátran kritikus szerző vallomása az ember helyéről és értékéről a természetben s a társadalomban.

 

William Shakespeare: RÓMEÓ ÉS JÚLIA
tragédia
Rendező: Eperjes Károly
Bemutató: 2020. március 27.

A Montague-k és a Capuletek emberemlékezet óta viszályban állnak egymással. A Capulet-házban bált rendeznek Júlia születésnapján, Rómeó beszökik és a két fiatal azonnal egymásba szeret. Titokban összeházasodnak, de boldogságuk nem tart sokáig. Rómeó egy elfajult párbajban meggyilkolja Júlia unokatestvérét, Tybaltot, ezért menekülnie kell Veronából. Júlia szerelme nem múlik férje iránt, de anyja közli vele, kezét Paris grófnak ígérték.
Lőrinc barát tervet eszel ki: méreggel Júliát tetszhalottá teszi és később Mantovába szökteti, de a terv félresikerül és a két fiatal szerencsétlen halált hal. Rómeó és Júlia szerelme és szerencsétlen halála felnyitja a két család szemét, belátják a viszály pusztító feleslegességét és békét kötnek.

 

Dennis Kelly: DNS, avagy #senkineknemmondhatunksemmit
thriller
Rendező: Horváth János Antal
Bemutató: 2020. május 8.

Emlékszel a legszebb pillanatra az életedben? Én emlékszem az enyémre. A legszebb pillanatomra. Múlt hét kedd.
Dennis Kelly színművében néhány fiatalt fűz össze egy megkérdőjelezhetetlen szövetség. Egy végzetes estén túl messzire mennek, már nem tudnak megállni, és egy ártatlan viccből tragédia lesz. Rossz döntéseik sorozata magával rántja őket, és lehet, hogy már nem lesz lehetőségük tanulni a hibáikból. Feszültségekkel teli történet a fiatalok vakmerőségéről és sebezhetőségéről, ami szórakoztatóan és velőtrázóan mutat rá esendőségünkre.

 

PMSZ 2.0 – 1. produkció
Bosnyák Viktória – Horváth János Antal:
RÉM JÓ SULI – ABC-KÜLDETÉS
interaktív digitális színházi előadás 1 – 2. osztályos általános iskolások számára

Az előadások keretében a padlóra és a falakra vetített képek különleges látványvilágú interaktív felületekké alakulnak át, ezáltal a szereplők, valamint az előadásba bevont gyerekek mozdulatai, játékai pillanatról pillanatra változtatják az előadás menetét, beszippantva ezzel a megelevenedő történetekbe a lelkes nézőket is.
Az első digitális színmű elsős és másodikosok számára készül, középpontjában pedig a betűk állnak. Egy játékos és digitálisan interaktív történeten keresztül ismerhetik meg az olvasás szépségét és megtapasztalhatják, hogy még a betűknek is van lelkük. Méghozzá elég érzékeny. Az előadás során a művészet, a tanulás és a játék közötti határ észrevétlenül mosódik el, így a nézőknek igazán sokrétű élményben lesz részük.

 

 

Fabók Mancsi Bábszínháza bemutatja: A HALHATATLANSÁG ORSZÁGA
népmese bábokkal
Rendező: Fabók Mariann

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. A bábelőadás főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az örökélet, a Halhatatlanság Országa? Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével célba ér, sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot töltött, addig a Földön több ezer esztendő szaladt el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira rátalál az öreg Halál. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért…

 

Tóth Réka Ágnes: ÍGY VISZIK ÁT – Nyáry Krisztián írásai alapján
irodalmi szerelemszkeccs
Rendező: Erdeős Anna

Fiatalos időtlenség, másfél órás szerelemszkeccs Nyári Krisztián közösségi médiát is felforgató Így szerettek ők kötetei alapján.
Azoknak, akik csaltak, és azoknak, akik megcsalattak. Azokkal, akik imádtak. Gyűlöltek. Cseréltek férjet, feleséget, nemet, ágyneműt, rímképletet. De egy valamit soha: a kiolthatatlan szerelmet, amelyet, ha kellett, a szájukban vitték át – a túlsó partra.
Egy este harminchat fokos lázban. Ebéd Kosztolányi Dezsőék otthonában. A telefonbeszélgetés, mielőtt Böhm Aranka kiugrik az ablakon, az elsőről.

 

BEMUTATÓK A 2018/2019-ES ÉVADBAN

BEMUTATÓK A 2017/2018-AS ÉVADBAN