ÁRMÁNY ÉS SZERELEM

ÁRMÁNY ÉS SZERELEM

Ármány és szerelem

 

 

Friedrich Schiller

ÁRMÁNY ÉS SZERELEM

színmű két részben

Hossza: 2 óra 40 perc, egy szünettel

Fordította: VAS ISTVÁN

Bemutató: 2018. február 16.

Az előadáshoz színházpedagógiai foglalkozás igényelhető!

Ezt a klasszikus remekművet gyakran nevezik a német Rómeó és Júliának. És valóban: Ferdinánd és Lujza története némileg emlékeztet Shakespeare tragédiájára. A herceg nagyhatalmú miniszterének fia egy szép polgárlányba szeret bele, ám a fiatalok szülei nem nézik jó szemmel a kapcsolatot. Sőt, a kényszerűen titkolt, tiltott szerelmet a legaljasabb cselszövésekkel próbálják ellehetetleníteni az udvar intrikusai. A fiatalok éteri szerelmét lelketlen hatalmi harc árnyékolja be – s hőseink megállíthatatlanul rohannak a tragédia felé. Schiller szomorújátéka a 18. század végén játszódik, ám dermesztően érvényes ma is.

Letölthető kiadvány az előadásról (pdf)

Von Walter, kancellár   TÓTH SÁNDOR
Ferdinánd, a fia, őrnagy   TÓTH JÁNOS GERGELY e.h.
Von Kalb, udvarnagy   HAUMANN MÁTÉ
Lady Milford, a fejedelem kegyencnője   GÁSPÁR KATA
Wurm, a kancellár magántitkára   TAKÁCS GÉZA
Miller, városi zenész   HAUMANN PÉTER
Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész
Millerné   TÓTH ÉVA
Lujza, a leányuk   SZILÁDI HAJNA e.h.
Sophie, a lady komornája   KÁDAS PETRA e.h.
Komornyik   TAHI JÓZSEF
Alex   KÖLESÉRI SÁNDOR
Georgie   HEIZER GEORGINA a.n.
Lucy   TABA DOROTTYA LUCIA a.n.
Törvényszolga   MIHÁLYFI ÁKOS a.n.
     
Díszlettervező   SZABOLCS JÁNOS
Jelmeztervező   KÁRPÁTI ENIKŐ
Ügyelő   SZÉP ZSOLT
Súgó   TÓTH LOVÁSZ MÓNIKA
Dramaturg   DERES PÉTER
Rendezőasszisztens   LÉVAI ÁGNES
     
RENDEZŐ  

EPERJES KÁROLY Kossuth- és
Jászai Mari-díjas

     

Az előadás legszebb pillanatai

További képek az előadásról

Videóajánlók

Bővebben az előadásról:

Klasszikus, romantikus, tragikus, végzetes, fondorlatos. Van benne intrika, cselszövés, hatalmi harc, politika és persze ármány és szerelem. Schiller legnépszerűbb darabjának bemutatójára készül a Magyar Színház, ráadásul egészen fiatal színészekre bízva a szerelmes karaktereket. 

Főszerepekben: a kaposvári színművészeti egyetemisták mellett Haumann Péter, Gáspár Kata, Haumann Máté, Takács Géza, Tóth Éva, Tóth Sándor és Tahi József látható.

Az Ármány és szerelem Schiller legtöbbet játszott darabja, méltán világhírű és népszerű. Két fiatal tragédiával végződő legendás történetét a német Romeó és Júliaként is emlegetik, bár Schiller drámájában helyet kap a nagyhatalmú, gőgös arisztokráciával szemben egyre inkább önmagára és a jogaira ébredő polgárság. Az arisztokrata Ferdinánd őrnagy, von Walter mindenható miniszter fia és a Miller muzsikus lánya egymásba szeretnek. A szülők minden oldalon ellenzik ezt a szerelmet, de a fiatalok elszántak. Csak éppen az ellenük bevetett cselvetéseket, intrikát ármányokat képtelenek kivédeni és mert szerelmüket a körülöttük gomolygó hatalmi harc is gáncsolja a sorsuk megpecsételődik. Az ártatlanságot felemészti a társadalmi romlottság. Miller Lujza és Ferdinánd szerelme a XVIII. század vége óta mindig, mindenkire hatással van, aki volt már szerelmes, és akit ért már igazságtalanság.

A Magyar Színházban a színházi konvencióktól eltérően a főszerepekben egészen fiatal művészeket láthat a közönség. Bajor Gizi legendás szerepében Gáspár Katát. Gábor Miklós és Ferrári Violetta egykori szerelmespárjának szerepét kaposvári egyetemi hallgatók játsszák: Tóth János Gergely és Sziládi Hajna.

Február 6-án, kedden, 13:00-kor nyílt próbával készülünk, amelyre Eperjes Károly rendező és a színészek szeretettel várnak minden színház-szerető érdeklődőt. Bárkit, aki szívesen belenézne a próbafolyamatba, ahol nem csak rendező és színészek, hanem tanár és diákok, mester és tanítványok, apa és fia dolgoznak együtt.

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben