Akadálymentesség

Akadálymentesség

A színház fizikai és szolgáltatási elérhetősége

fogyatékos emberek számára


latas Látássérült látogatók 

Hangos térkép

A színház megközelítése tömegközlekedéssel megoldható. Az épülethez közel, rövid sétányira áll meg a 70-es (Izabella utca / Király utca), 74-es (Szövetség utca,  ill. Almássy tér megálló) és a 73-as és 76-os (Wesselényi utca / Izabella utca, ill. Dob utca megálló) trolibusz, amely járatok többnyire már alacsonypadlósak.  A 74-es trolibusz körjárat, ami a Károly körút (Astoria Metró) megállónál fordul vissza a Csáktornya park felé. Körülbelül 5 percre található a színháztól a 4-6-os villamos Wesselényi utca megállója. Ezeknek a járatoknak a többsége a BKK menetrendje szerint szintén alacsonypadlós járat.

A színházig vezető úton a járdaszegélyek többsége süllyesztett, így a kereszteződésekben történő átjutás csak időnként ütközik nehézségekbe, azaz önállóan többnyire használhatók, bár vezetősávok nincsenek kialakítva.
.A színház gyalogos megközelítése kijelölt gyalogosátkelőkön keresztül történhet, melyek többsége jelzőlámpával nincs ellátva. Ahol van jelzőlámpa, ott sem működik hangjelzés.
A főbejárat előtti terecske viacolor burkolattal van lefedve

A főbejárat nagy, kétszárnyú ajtókból áll, melyek négy osztatú teljes üvegajtók, az osztások barna színűek. A főbejárati ajtón jelzések nem találhatóak. A jegypénztár közvetlenül a főbejárattól jobbra található. A jegypénztár gyengén megvilágított. Az előtér matt fehér márvánnyal borított, de a közepén vörös vastag szőnyeg található, amely szélesen borítja a padlózatot. A főbejárat után az előtérből négy fokos lapos lépcsősor vezet az aulába, melyek matt fehér márványborításúak, de szélükön fekete jelzőcsíkok vannak. Az aulában találhatók az információs, közönségszervező pultok (az aula baloldali részén), melyek esténként büfépultként üzemelnek, valamint a ruhatár (az aula jobboldali részén).
Az aula padlózatának felülete egyenletes, fehér matt márvány, illetve középen sötétpiros filc szőnyeg. Az aula közepén talapzaton álló szobor található, két oldalán két oszlop található. Az oszlopok körül paravánok állnak, melyeken fotók, plakátok vannak. Az aula és a Nagyszínpad szintje között újabb, az elsővel azonos kivitelű lapos négyfokos lépcső található. Ezen a szinten találhatók a mosdók is, a jobb- és a baloldalon.

A Nagyszínpad erkélyi szintjéhez – az első emeletre – az előtér mindkét oldaláról kellően kontrasztos (matt fehér márványlépcsők szélén fekete jelzőcsíkok vannak), két oldalon, egy soros korláttal ellátott lépcsősor vezet, amely egy hatalmas tükrös előtérbe vezet. A lépcsők azonos magasságú és járólap szélességű fokokkal rendelkeznek. A lépcsősor gyengén megvilágított, szinte félhomályban van.
Ezen a szinten található a büfé, melyet az előtértől hatalmas felületű, teljes üvegajtó és üvegfal választ el. Az üvegen nincs kellő jelzés, így óvatos megközelítése ajánlott, hogy elkerülhető legyen a beleütközés. A büfében szórt fény van, gyengén megvilágított. Nagyméretű fotelek találhatók benne, valamint magas büfépult a belépéstől balra.
Itt az első emeleti szinten található az előtérben két oszlop található, illetve két oldalon a két mosdó is (bal oldalon a férfi, jobb oldalon a női). Az előteret hatalmas csillár világítja meg, amely csillogó fényt ad az előtér néhány területének.

Erről az emeletről indul egy további lépcsősor a második emeleten található Sinkovits Imre Színpadhoz. Ezen lépcsősor szintén hangulatfényekkel megvilágított, így gyengén- vagy aliglátó nézők számára nehezen használható. Kialakítása azonos az első emeltre vezető lépcsősorral.

Nagyszínpad:
A nézőtérhez történő eljutást küszöb, lépcső vagy keskeny ajtó nem akadályozza. A földszintnek négy, az erkélynek két bejárata van: kettő az első és kettő a második emeletről. Az erkély teljes magasságában meredek belső lépcsősorral is átjárható.
A teremajtók könnyen megtalálhatóak és észlelhetőek.
A Nagyszínpad nézőterén rögzített, hagyományos széksorok vannak, mind a földszinten, mind az erkélyen. A földszint első sora kicsit távolabb van a színpadtól. A gyengénlátó személyek számára ennek ellenére érdemes helyet foglalni az első sorok egyikében, a megfelelő megvilágítás miatt.

Az emeleten az erkélyre nyíló bejáratok (szűk kis folyosók) gyenge fénnyel megvilágítottak. Az erkélyen a padlózat borítása világos drapp színű padlószőnyeg, amely az erkély lépcsőinél kifejezetten zavaró hatású. Nehezen észlelhetőek a lépcsőfokok, az egyes lépcsőfokok szélét nem jelzi semmi.
A színpadon hangerősítést nem alkalmaznak, a jól hallhatóságot a terem akusztikai adottságai biztosítják.

Sinkovits Imre Színpad:
A székek nem rögzítettek, előadásonként változhat az elhelyezésük, ez lehet a terem padlózatának szintjén vagy emelvényen. Az elrendezésről a jegyvásárláskor érdemes tájékoztatást kérni.

A színházban az információs táblák, kiírások többnyire gyengén kivilágítottak, de jól látható helyeken vannak. A színházban vezetősáv nincs, a szőnyegek elhelyezése vezetősávként nem használható, azok nem segítik kellően az önálló tájékozódást. A színház belső megvilágítása többnyire gyenge és szórt. A színházban több helyen a falakon nagyméretű tükrök is vannak, ezek jelölés nélküliek, a tájékozódást megzavarhatják. További nehézséget jelenthet, hogy az aulában és a színház egyéb, nagyobb helyiségeiben fekete mozaik vagy márványborítású falak vannak, amelyek a hangulatvilágítás mellett sötét tereket alkotnak.
A színház nyitott és technikailag felkészült látássérült látogatók számára audionarrációval kíséret előadás megtartására. Erről külön egyeztetés szükséges az akadalymentesites@mszinhaz.hu címen.
A színház előadásaira interneten keresztül is lehet jegyet vásárolni.
A színház munkatársai felkészülten várják és örömmel segítik a kihívással élő nézőket.


hallasHallássérült látogatók
 

A helyszínen történő jegyvásárlást a jegypénztár üvegfala nehezítheti, a fülke megvilágítása gyenge szórt fény, így a szájról olvasás lehetősége korlátozott. A pénztárnál indukciós hurok nincs telepítve.
A színházban információs táblák, feliratok segítik az egyes helyiségek, a színháztermek megtalálását, a tájékozódást, ezek többnyire gyengén kivilágítottak, de jól látható helyeken vannak.
A színpadokon induktív hurokerősítés nincs, és a mikrofonos erősítést is csak a zenei betéteknél alkalmazzák. Tervezik az indukciós hurok kiépítését a Nagyszínpad nézőterén.
A színház megkeresés esetén az előadásokat jelnyelvi tolmácsolással közvetíti. Ezekről az alkalmakról a színház honlapján, illetve jegyvásárláskor lehet tájékozódni.
A színház előadásaira interneten keresztül is lehet jegyet vásárolni.

A színház munkatársai felkészülten várják és örömmel segítik a kihívással élő nézőket.


csoportÉrtelmi sérült látogatók
 

A színház előzetes megkeresés esetén szívesen elkészíti adott előadás szövegkönyvének könnyen érthető verzióját, és azt eljuttatja az értelmi sérült nézők számára.
A színházban információs táblák, feliratok – amelyek nehezen követhetők – segítik az egyes helyiségek, a színháztermek megtalálását, a tájékozódást.
Jelenleg a színházban a tájékozódást segítő piktogramok, illetve színkódolás nem található, azonban a személyzet örömmel segít az érintettek tájékozódásában.


mozgas latas hallas csoportHalmozottan sérült látogatók
 

A halmozottan sérült látogatók számára a mozgás-, látás-, hallás- és az értelmi sérült látogatók kapcsán leírtaknál megtalálhatók a színházról a szükséges információk. A színház igyekszik minden speciális igénynek megfelelni, személyzete felkészült a fogyatékos emberek fogadására és örömmel segít a nehézségek áthidalásában.A színház előadásaira interneten keresztül is lehet jegyet vásárolni.


latas hallasSiketvak látogatók
 

A siketvak látogatók számára a látás- és a hallássérült látogatók kapcsán leírtaknál megtalálhatók a színházról a szükséges információk. A színház igyekszik minden speciális igénynek megfelelni, a munkatársai felkészülten várják és örömmel segítik a kihívással élő nézőket.


mozgasMozgássérült látogatók
 

A színház megközelítése tömegközlekedéssel megoldható. Az épülethez közel, rövid sétányira áll meg a 70-es (Izabella utca / Király utca), 74-es (Szövetség utca,  ill. Almássy tér megálló) és a 73-as és 76-os (Wesselényi utca / Izabella utca, ill. Dob utca megálló) trolibusz, amely járatok többnyire már alacsonypadlósak. Körülbelül 5 percre található a színháztól a 4-6-os villamos Wesselényi utca megállója. Ezeknek a járatoknak a többsége a BKK menetrendje szerint szintén alacsonypadlós járat.

A színházig vezető úton az utcasarkokon a járdaszegélyek többsége süllyesztett, így a kereszteződésekben történő átjutás csak időnként ütközik nehézségekbe, azaz önállóan többnyire használhatóak. A színház gyalogos megközelítése kijelölt gyalogosátkelőkön keresztül történhet, melyek többsége nincs ellátva jelzőlámpával.
A főbejárat előtti tér viacolor burkolattal van lefedve. Az Izabella utca felől megközelíthető rámpáig vezető útszakasz aszfaltborítású járda.  A közelben mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely nincs.

A kiépített rámpa jelenleg a jogszabályban rögzítettnél nagyobb meredekségű, azonban a közterületi viszonyokat figyelembe véve használható. Burkolata fém, a tetején beton pihenő található, melyről az épületbe be lehet fordulni. A rámpa tetején kézzel nyitható, kétszárnyú ajtó található, előtte kisebb burkolati egyenetlenséggel. Előadások idején az ajtó előzetes egyeztetést követően nyitható, minden más időpontban zárva van. Ez az oldalsó bejárat a földszinti nézőtér szintjére visz be.  A főbejárat nagy, kétszárnyú ajtókból áll, amelyek az előtérbe nyílnak. A jegypénztár az előtérben, a főbejáratnál található, melynek pultja kerekesszékes látogatók számára magasan van. Az előtér matt fehér márvánnyal borított, de a közepén vörös vastag szőnyeg található, amely szélesen borítja a padlózatot. A nagyszínpad alaprajza ki van helyezve a jegypénztárnál. Az előtérből négy fokos lépcsősor vezet az aulába.
Az aulában található a ruhatár és a földszinti büfé, amelyben csak készpénzzel lehet fizetni. Az aulában egyébként akadálymentesen lehet mozogni, nincs szintkülönbség.
Az aulából újabb négyfokos lépcsősor vezet a nagyszínpad előtti térhez. Az Izabella utca felőli oldalán korlátlift található. Ez a Nagyszínpad előtti tér az a szint, ahová az Izabella utcai rámpa is vezet. Ezen a szinten, a Nagyszínpad két bejáratához közel található mindkét akadálymentes mosdó. Az akadálymentes mosdók kapaszkodókkal, vészjelzőrendszerrel felszereltek. Az aulában és a Nagyszínpad szintjén vastag szőnyegek borítják a márvány padlózatot, amelyeken a kerekesszék nehezebben mozog. A Nagyszínpad szintjén a kerekesszéket használók a nézőtér oldalsó bejáratain tudnak akadály nélkül bejutni.
A Nagyszínpad erkélye és a büfé – melyek az első emeleten találhatók – csak gyalogosan közelíthető meg az aulából egy lépcsősoron át, így ezek a mozgáskorlátozott nézők számára nem, vagy csak nehezen érhetők el. A lépcső mindkét oldalán egysoros, megfelelő magasságú korlát található. A lépcsőfokok csúszásmentes gumicsíkkal ellátottak. A lépcsők azonos magasságú és járólap szélességű fokokkal rendelkeznek.
A színház egy kamara színpaddal is rendelkezik. A Sinkovits Imre Színpad a második emeleten található. Jelenlegi állapotában kerekesszékes látogatók számára nem megközelíthető, hiszen kizárólag lépcsőn lehet feljutni, amelynek csak az egyik oldalán van korlát. A lépcső kialakítása megegyezik az első emeletivel. A Sinkovits Imre Színpad a folyosóról szintkülönbség nélkül közelíthető meg, amelynek nézőtere mobil berendezésű, így az előadás előtt érdemes erről a színháznál érdeklődni.

Nagyszínpad:
A nézőtérhez történő eljutást küszöb, lépcső vagy keskeny ajtó nem akadályozza. A nézőtér padlózatának felülete egyenletes, a terem felé enyhén lejt. A teremajtók megfelelő szélességűek, melyek teljes kitárásával a megközelítés lehetséges.
A Nagyszínpad esetében kizárólag a széksorok végén van hely kerekesszéket használóknak. Azok a nem kerekesszékes mozgáskorlátozott személyek, akiknek nehézségbe ütközik térdízületük behajlítása, a jegyvásárlásnál érdemes figyelniük arra, hogy a rövidebb széksorok szélein vannak térdszabad helyek, továbbá az első sor és a színpad között elegendő hely található. A Nagyszínpad erkélyére kizárólag lépcső vezet, így kerekesszékkel nem megközelíthető és ez mások számára is nehézkes. Az erkély alsó részét az első emeletről lehet megközelíteni, azonban a széksorok csak egy újabb meredek lépcsősoron keresztül érhetők el, így a legfelső sor már a második emelet szintjén található.

Sinkovits Imre Színpad:
A székek nem rögzítettek, előadásonként változhat az elhelyezésük. Az elrendezésről a jegyvásárláskor érdemes tájékoztatást kérni.
Az épületben a közönség számára használható lift nincs.

A színház előadásaira interneten keresztül is lehetséges jegyet vásárolni, azonban a kerekesszékkel érkező nézők számára a jegypénztárban kínálunk kedvezményes jegyeket. A földszinti nézőtér egyidejűleg legfeljebb 4 kerekesszékes néző fogadására alkalmas.
A színház munkatársai felkészülten várják és örömmel segítik a kihívással élő nézőket.

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben