Akadálymentesítés új utakon, érzékenyítés mellett szemléletváltás (képgalériával)

Akadálymentesítés új utakon, érzékenyítés mellett szemléletváltás (képgalériával)

2019. október 14-én Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. címmel szakmai konferenciát tartott a Magyar Színház. Az érintettek – szakemberek és a színházi élet képviselői, valamint látás- és hallássérültek – többek között az előadó-művészet akadálymentesítési lehetőségeiről, szakmai kihívásairól, fejlesztésekről, hazai eredményekről hallhattak előadásokat, majd műhelybeszélgetéseken vehettek részt.

A rendezvényet Fekete Péter, az EMMI államtitkára nyitotta meg, majd Szabó Sándor, az MTVA  Szolgáltatási és Tartalom-akadálymentesítési csoport vezetője tett fontos bejelentést: 2020 szeptemberétől az MTVA új szolgáltatással jelentkezik több csatornán, speciális feliratozási és narrálási lehetőségek lesznek elérhetőek a sérült érzékszervűek számára tervezetten a nap minden órájában. A konferencia előadója volt dr. Tapolczay Gergely országgyűlési képviselő is, aki a színházak akadálymentesítési támogatásáról számolt be. Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója prezentációjában bemutatta a színház éveket átfogó programját, és hosszú távú tervei közt említette, hogy a színház egyfajta központtá kíván válni, ahol a színházi akadálymentesítés minden gyakorlata elsajátítható és átvehető a társintézmények számára.

A látás- és hallássérültek számára inkluzív élményt nyújtó esélyekről beszéltek még a téma szakértői és a kihívással élő érintetettek, jelen voltak a szakmai szervezetek képviselői, az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület, a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesület, a Tandem Csoport, a SINOSZ munkatársai, valamint színházi audionarrátorok.

Dr. Gombás Judit (ELTE Bárczy Gyógypedagógiai kar – adjunktus) és Baráth Anita (Gyengénlátók Általános Iskolája – EGYMI intézményegység-vezető) saját kutatásukat osztották meg egy kiemelten érdekfeszítő témában, a vizuális művészetek audionarrációs lehetőségeiről, körbejárva azt, hogy a művészet valóban mindenkié lehet-e.  Az akadálymentesítés nem csupán szolgáltatás, hanem művészetközvetítés, sőt akár önálló művészeti ággá nőheti ki magát – hangzott el prezentációjukban.

Dr. Zalán János és Dr. Gombás Judit is egyaránt hangsúlyozta, ezek a találkozók teret adnak annak a gondolatnak, hogy az érzékenyítés mellett a teljes magyar társadalomra kiterjedő szemléletváltásra van szükség a művészeti akadálymentesítés területén.

Ami még érdekelheti

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS – szavazzon az évad legjobbjaira!

Szavazz a Magyar Színház Társulatának színészeire és a legjobb előadásra! Az évad legjobb művészei a közönség szavazatai alapján díjazásban részesülnek. Kedves közönségünk idén is lehetőséget kap arra, hogy szavazzon kedvenceire! ...

Bővebben

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet gyermekeknek!

Érdekel a színház?  Szívesen kipróbálnád tehetségedet egy budapesti nagyszínház színpadán?  Itt a remek alkalom! Keresünk a következő, 2024/25-ös évadra 6-11 éves, jól éneklő, jó mozgású lányokat és fiúkat! A casting többfordulós rendszerben történik....

Bővebben

Különleges hangulatban zajlott a “Jó estét nyár, jó estét szerelem” című darab premierjéhez kapcsolódó sajtótájékoztató a Magyar Színházban.

Az esemény indításaként egyedi oldtimer autóval érkeztek a színház elé a darab főszereplői Jenes Kitti, Kusnyér Anna, Tóth Angelika és a színdarab főszereplője Pásztor Ádám. A színészek jelmezei és a...

Bővebben