A streaming szolgáltatásról

Kedves Közönségünk!

Az idei évad formabontó, és új gondolkodást igényel a színházaktól. Alkotó emberekként ebbe a helyzetbe csöppenve két fontos dolgot fogalmazott meg társulatunk; az egyik, hogy nem akarjuk csupán szemlélőként figyelni az eseményeket, valamint, hogy nem hagyjuk kultúra nélkül a közönségünket. Azt vettük észre, hogy az igény szerencsére változatlanul megvan az emberekben a kultúra, a színház iránt. Mind a családok, mind a pedagógusok szeretnének előadásokat nézni, de sokan vannak, akik nem mernek, nem tudnak eljönni személyesen a színházunkba. Közben azt is érzékeljük, hogy a külföldön élő magyar nyelvű nézők is örömmel veszik a kezdeményezést, akik másképp nem tudnak eljutni a Magyar Színházba.

Ennek érdekében a megszokott működési mechanizmusokat átgondolva, hamarosan elérhetővé tesszük a biztonságos online térben alkalmazott előadásaink, vagyis a streaming előadásokat!

A válogatás során megpróbáltunk úgy kijelölni előadásokat, hogy minden korosztály megtalálja a megfelelő szórakozást, kisgyerektől, az iskolákon át, de természetesen gondoltunk a családokra és felnőtt nézőinkre is.

Figyeltünk arra is, hogy mind a zenés, mind a prózai műfaj kedvelői találjanak maguknak színvonalas előadást. Fontos szempont volt továbbá, hogy ebben a sokak által nehezen megélt egzisztenciális helyzetben egy jegy költségén akár családok, baráti társaságok közösen élhessék át a színházi élményt.

Nyilván sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetséges egy normál esetben a készülődéssel, az öltözködés izgalmával, vagy akár egy színház utáni sétával társult színházi élményt megteremteni az online térben?
A színházunk a legmodernebb eszközökkel és a legkreatívabb szakembereink ötleteinek alkalmazásával tesz kísérletet arra, ami – valljunk be, szinte lehetetlen. Van azonba valami más, amit csak streaming előadásainkon keresztül nyújthatunk nézőinknek, ez pedig az a titok, amit a 10. sorból már nem láthatnak nézőink. A hét kamera általi közelik, a finom gesztusok, az érzelmek árnyalt megjelenése az arcvonásokon, az összekacsintások, a kidolgozott mozdulatok, vagy akár a bakik, amitől közel érezzük magunkhoz a szereplőt, azonosulni tudunk érzelmeivel, és ezzel egy olyan tág térben találjuk magunkat, amelynek köszönhetően élővé válik az előadás.

Az előadások közül néhányat említenék meg, hiszen a lista még koránt sem teljes, folyamatosan bővítjük azt, figyelembe véve nézőink kívánságait is.

Felvételre került színházunk egyik zászlóshajója, Berg Judit: Rumini című előadása, valamint idei első premierünk, Shakespeare: Rómeó és Júlia drámája. 

Gyermekek számára a Tom Sawyer kalandjait, családoknak a Valahol Európában musicalt, felnőtteknek pedig Háy János: Házasságon innen, házasságon túl című drámáját.

A fiatal, iskoláskorú nézők számára korábban is számtalan iskolai időben megrendezésre kerülő előadást tartottunk, melyhez igényelhettek drámapedagógiai foglalkozást is.

Jelenleg ők a Tankerületi döntések értelmében nem látogathatják a színházakat. Így az iskolai csoportoknak készülünk előadásokkal, változatlanul a tanítási időhöz illeszkedve, – hétköznap délelőtt, délután.
Ehhez készültek színházpedagógusaink, Hábermann Lívia és Tóth Cecília online, szintén streamként elérhető e-színházpedagógiai foglalkozásai is, melyhez tanári segédletet is kínálunk.
Az e-színházpedagógiai foglalkozásokról bővebben EZEN A LINKEN tájékozódhat

Hétvégénként pedig a családoknak és felnőtt nézőinknek szeretnénk kedveskedni jobbnál jobb színházi előadásokkal.

Streamelt előadásaink – ahogy a színházban minden előadás – akadálymentesítve érhetők el látás- és hallássérült nézőinknek, jelnyelvi tolmáccsal illetve audionarrációval kiegészítve is választhatók a darabok.

 

Természetesen színházi előadásainkon továbbra is várjuk nézőinket biztonságos nézőterünkön!

Tartsanak velünk, legyenek részesei színházi előadásainknak a nézőtéren vagy otthonukban ülve!

Dr. Zalán János PhD. DLA
Igazgató