A fösvény, próbanapló – Van a próbateremben egy partvis…

A fösvény, próbanapló – Van a próbateremben egy partvis…

 …nem kellék, nem szereplő, valahogy ott van, és Haumann Péter a partvis nyelét a lábfején egyensúlyozva azt mondja, a színész akkor tudja a szerepét, ha így is képes végigmondani. Hibátlanul kivitelezett artistamutatvány következik, a színészek ámultan nézik, és valahogy senkinek sincs kedve utána csinálni. Mit lehet tudni? Hátha nem áll meg a partvis, vagy megáll, de elúszik a szöveg.
Jobb a békesség.
Móga Piroskának ahhoz, hogy bejöhessen a színpadra a jelenetére, el kell csomagolnia a hegedűjét. Ilyen a multifunkciós színésznő. Mint a bohóc Weöres Sándor versében. Az orrával orgonázik, a fülével citerázik, a szájával vacsorázik.
De hol vagyunk még ettől. Még dél sincs, vagy épp csak múlik, és azt a jelenetet próbálják éppen, amelyben Harpagon bemutatja választottját a családjának. Köztük a saját fiának is, aki egyébként szerelmes a lányba. Tényleg van valami sajátosan diszkrét, avagy intim bája, amint Haumann Péter azt mondja Haumann Máténak, hogy „kisfiam”. Nagyjából kétszer poén, aztán megy minden a maga színpadi útján.

Haumann Máté szerepe szerint dobálja rakoncátlan fürtjeit, Móga Piroska ájuldozik, hogy minden férfi őérte van oda, Haumann Réka – szintén a szerepe szerint – utálkozik, és a szolgahad igyekszik rejteni, hogy a nagy spórolásból csak elöl varrtak ruhát rájuk, hátul csupaszok, szakadtak.
Így történhet meg az, hogy az egyikük hanyatt fekve és féregmozogva közelíti meg Móga Piroskát, hogy átnyújtson neki egy serleget. Akin nincs hátul ruha, az mit tehet?
A jelenet pár mondat. Játszik a zenekar, játszanak az akadémisták, jelen van Haumann P. és M. és P. és Móga Piroska és Soltész Bözse. A koreográfia nagyrészt megvan, a gyakorlás, a zenekar bekapcsolása a jelenetbe, a zene túlkiabálása a színészek által és a négyszeri ismétlés elvisz a délelőtti, négyórás próbából több mint másfelet.
Kettőre, a próba végére, majdnem az egész jelenet, 10 mondat a helyére kerül. Még rengeteg nap van és egy kicsivel több mondat. Aggodalomra semmi ok.

Nézegess képeket a próbatermi – nem jelmezes – próbáról!

Ami még érdekelheti

Üzenet a Színházi Világnap alkalmából

Barátaimnak, a világ színházművészeinek, A Színházi Világnapon írom nektek ezt az üzenetet, és miközben boldog vagyok, hogy hozzátok szólhatok, minden porcikám remeg a nyomasztó feszültségek és zűrzavaros érzések  súlya alatt,...

Bővebben

CASTING – TÁNCOS SZEREPKÖRRE

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet táncosok számára a színház Ensemble társulatába  a 2023/24-es évadra! A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet 18- 24 éves táncosok számára a színház Ensemble társulatába...

Bővebben

CASTING – Ensemble-tagságra

A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet ensemble-tagságra a 2023/24-es évadra A Pesti Magyar Színház meghallgatást hirdet 18-26 év közötti fiatalok számára ensemble-tagságra a következő, 2023/24-es évadra. A színház ensemble-tagjai ének-...

Bővebben