A Főnix Rend lovagja – Ágoston Péter

A Főnix Rend lovagja – Ágoston Péter

Elmegy, és már most tudjuk, hogy hiányozni fog. Még a kutyája is. Pedig Mandulának muszáj volt színházi kutyának lennie, mert ha nem az, üldögélhetett volna otthon a négy fal között, és szőrös hidroglóbuszként várhatta volna naphosszat a gazdáját, és – lássuk be – ez teljes képtelenség lett volna.

Ágoston Péter kettős kötöttségű – remélhetőleg nem tragikus – hős. Gyerekkora óta tartja fogva a színház és a felelősségérzet. Ezt érzi a kutyája iránt és a társai iránt is, akikkel a színházban megosztja az életét.

Ő nem csak úgy kolléga, hogy pontos, megbízható, jó és barátságos, hanem úgy is, hogy nehezen viseli a csak az emlékekben élő és szinte nyom nélkül elszálló színészi pályákat, és az abban sokat és sokszor mindent vállaló színészkollégák kiszolgáltatottságát. Alázatos és sokat értő riporterré változtatta magát, és valódi kíváncsisággal leforgatott 21 darab, közel egy órás portrét a Magyar Színház színészeivel. Bevállalva a borítékolható rosszkedveket, nem kevés sértettséget és magányos szomorúságot. Mégis a kollégák vállalták a beszélgetéseket, és hálásak voltak, hogy valódi és értő figyelemmel fordul feléjük. A sorsukra, az életükre kíváncsi a kollégájuk, aki a kamerájával szembeszáll a színészet nyom nélküli eltűnésével. A Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő osztálya segített neki, az epizódok Takarásban címmel megtalálhatók a youtube-onés a Magyar Színház honlapján. Hiánypótló korlenyomat lesznek mindjárt, köszönhetően Ágoston Péter elszántságának.

Aki látott már színházat a kulisszák mögött, az el sem tudja képzelni, hogy a saját próbák és előadások között mikor volt ideje megdumálni a kollégákat, hogy portrét üljenek neki. Alighanem a Takarásban. A színész meg olyan, hogy ha már beszél, akkor mond mindent. A Takarásban portréi ritka őszinte beszélgetések ebben a műfajban.

Mindeközben Ágoston Péter az elmúlt évadokban le sem jött a színpadról. Ének és tánctudását, ha kellett krakéler szemtelenségét, elképesztő improvizációs képességét vagy éppen gátlásokkal küszködő kamaszos kedvességét búcsúzóul Főnix-díjjal jutalmazta a társulat. Mindenki érezte, viszonozniuk kell Ágoston Péter évadokon át tartó, értük való igyekezetét. A társulatnak – Ágoston Péternek köszönhetően – virtuálisan is helye lett a világban, akkor a legkevesebb, hogy Peti nagyon is valóságosan a kezébe foghassa a köszönetüket. Ha úgy alakult, hogy ez a díj útravaló lett, hát akkor az lett. Legyen ez a Főnix-díj segítség az elkövetkezendő repüléshez. Jó utat Peti és Mandula!

(serzsi)

Ami még érdekelheti

185 éve a kultúráért! – Adója 1%-ával

A Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház 185 éve áll a kultúra szolgálatában. Célunk olyan művészetkedvelő – és értő fiatalok oktatása, kinevelése, akik a jövőben szféránk aktív...

Bővebben

ELMARAD – A MUZSIKA HANGJA

Tisztelt Nézőink! A muzsika hangja című 2023. május 13-i 19 órára meghirdetett előadása technikai okok miatt ELMARAD! A jegyek becserélhetők a májusi előadásokra a jegyértékesítő pontjainkon, vagy visszaválthatóak 2023. május...

Bővebben

FIGYELEM! FORGALMI KORLÁTOZÁS

Tisztelt Közönségünk!  Magyarországra érkezik április 28-30. között Ferenc pápa, a látogatás miatt pedig napokig tartó lezárások, forgalmirend-változások és forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a Pápalátogatás és...

Bővebben