Rumini – előnarráció

Rumini – előnarráció

Kedves Gyerekek,

Tóth Cecília vagyok, a Pesti Magyar Színház audionarrátora. Az a feladatom, hogy elmondjam nektek, hogy mi történik a színpadon. Tehát, hogy a szereplők mit csinálnak, hogyan mozognak és az arckifejezéseiket is leírom nektek.  Persze, figyelnem kell arra, hogy amikor a színészek beszélnek, akkor én ne szólaljak meg, mert akkor aztán egyikünket sem értenétek. Az előadás megkezdése előtt másfél órával érkeztek majd a színházba, ekkor beszélgetünk a darabról, és felmegyünk a színpadra, ahol megnézzük a díszletet, a kellékeket és a jelmezeket. Sőt, beszélgethettek a színészekkel is. Az előadás hossza: 2 óra 10 perc – egy szünettel

Rumini Ferrit-szigeten a Pesti Magyar Színházban

A mesejátékot 2011. december 3-án mutattuk be. A Pesti Magyar Színház eredetileg azzal kereste meg Berg Juditot, a Rumini történetek íróját, hogy a már meglévő Rumini regények közül készítse el az egyik kötet színpadi változatát. Ehhez képest az írónő egy egészen új Rumini-kalandot alkotott meg. A regényekben Rumini és társai egérként jelennek meg, míg a darabban emberként, hiszen az írónő regényeiben is emberi tulajdonságokkal ruházza fel szereplőit.

A történetről:

Rumini világéletében rajongott a kalandokért, vakmerő tettekért. Korán árvaságra jutott, gyerekkorát javarészt utcagyerekként tengette. Több hónapot töltött árvaházakban, míg egyszer megszökött és a többszörösen büntetett előéletű Rizsa bandájához csatalakozott.  Innen került – egy véletlen szerencse folytán – a Szélkirálynő nevű tengerjáró vitorlásra hajósinasnak.

Bátorságával, leleményességével és fegyelmezetlenségével hamar kitűnt a matrózok közül. Társai között nagy népszerűségre tett szert, de szerzett egy örök ellenséget is Negró, a fedélzetmester személyében. Rumini már a történet elején pórul jár: Rizsa bandája támadja meg a Szélkirálynőt, amire egyedül ő vigyáz. Azonban Rumini, a hajósinas a rakomány helyett a saját, varázstárgyakkal tömött zsákját őrzi. Persze a kapitányt ez nem hatja meg, Rumininek, Negró közbenjárására, el kell hagynia a hajót. De nem azért ő a legtalpraesettebb a világon, hogy lemaradjon a hajóútról: potyautasként szökik vissza, ami számos mulatságos bonyodalmat okoz. Saját élete kockáztatásával kell megmentenie társait és Ferrit-sziget leigázott népét Molyrától, a gonosz pillangókirálynőtől. A rá váró veszedelmekből pedig a láthatatlanná tevő kalap, a vascsöppentő és Csincsili, egy mindenkinél erősebb királylány segítségével kivágja magát.

Helyszínek: a történet első fele a Szélkirálynőn, a tengerjáró vitorlás fedélzetén játszódik. A fedélzet hátsó részét hajókorlát határolja. Amikor a hajó a kikötőben van, akkor mögötte húzódik a móló. Amikor pedig hajóznak, akkor a korlát mögött a tengert látjuk egy óriási vászonra kivetítve.

A fedélzet jobb oldalán a konyha, bal oldalán a raktár bejárata található. A raktár mellől nyílik egy kétszárnyú beépített szekrény is, amiben a takarítószereket tartják. A konyha fölötti tetőn található a kormánykerék. A bal oldali helyiségek tetejét felső szintként használják.

A fedélzeten néhány hordó, ládák, mentőöv, egy kb. 2 méter magas gurítható tükör található.

A második felvonás helyszíne a Ferrit-sziget, rajta a Ferrit hegy, Molyra barlangjával és a ferritek erdei tanyájával.

Szereplők:

NEGRÓ, a Szélkirálynő fedélzetmestere – GULA PÉTER. Negró a történet mesélője és szereplője is. Negró készít feljegyzéseket a Szélkirálynő hajónaplójába. Ebből tudhatjuk meg a hajón történt eseményeket, és minden fontos információt a hajó útjáról, rakományáról, az időjárásról és persze a legénységről. Negró nem kedveli sem Ruminit, sem az ő barátját Balikót. Szigorú, és öntelt. Úgy gondolja, hogy hibátlan. Nem tűr semmiféle rendbontást a hajón. Negró ujjatlan, hosszú fekete kabátot, nadrágot és csizmát visel. Inge fehér. Nyakában fekete kendő és egy síp lóg.

RUMINI, hajósinas a Szélkirálynőn – HORVÁTH ILLÉS,   Rumini rajong a kalandokért, a vakmerő tettekért. Korán árvaságra jutott, gyerekkorát javarészt utcagyerekként tengette. Ekkor csatlakozott Rizsa hírhedt bandájához. Aztán egy véletlen szerencse folytán a Szélkirálynő nevű tengerjáró vitorlásra szegődött hajósinasnak. Bátorságával, leleményességével és fegyelmezetlenségével hamar kitűnt a matrózok közül. Társai között nagy népszerűségre tett szert, de szerzett egy örök ellenséget is Negró, a fedélzetmester személyében. Varázseszközei: a láthatatlanná tévő kalap, a vascsöppentő és a látószelence. Rumini kék-fehér matrózcsíkos pólót, barna len nadrágot és világosbarna bokacipőt visel. Derekán vastag barna öv.

BALIKÓ hajósinas, Rumini legjobb barátja – SZATMÁRI ATTILA
Szeret kártyázni, éppoly fegyelmezetlen tud lenni, mint barátja Rumini. Minden csínytevésben benne van. Szeret kártyázni. A ferrit király lánya, Csincsili teljesen elbűvöli.
Ruhája olyasmi, mint a többi matrózé. Piszkosfehér nadrágot, matrózcsíkos felsőt, barna köpenyt, bordó csizmát visel. Nyakában egy piros kiskendő.

KAPITÁNY – JEGERCSIK CSABA
Remek hajós. Becsületes, jóember és következetes. Ruhája elegáns, díszes öltözék. Fekete nadrágot és csizmát visel. Fehér, zsabós ingén, kék, bársony kabát van, amit hímzés díszít. Fején fekete kalap, rajta fehér szalag és toll.

DUNDI BANDI – GÉMES ANTOS, gyáva, de jószívű matróz
Bandi nagyon szeret a hasát, és ez meg is látszik. Jókora pocakja van. Karján egy fagylat-tetoválás. Ő is matrózcsíkos pólót, vajszínű térdnadrágot és hosszúszárú barna csizmát visel.

ROLAND, matróz, Bandi barátja. NUDLI, Rizsa bandájának egyik tagja. Mindkét szerepet PAVLETITS BÉLA alakítja. Matrózként úgy néz ki, mint a legénység többi tagja. Matrózcsíkos pólót, barna nadrágot visel. Mikor pedig Nudlit, bandatagot alakítja, akkor fekete bőrnadrágot, bőrmellényt és bakancsot visel. Fején fekete kendő, és az egyik szeme le van takarva. Nudli szereti az erejét fitogtatni. Rizsa jobbkeze. Ő szívesen vállalja a piszkos munkát, azaz a verekedést.

AJTONY, hajószakács – SZŰCS SÁNDOR Ajtony jószívű. Szívesen készíti el a matrózoknak a kedvenc ételeit. Ruhája neki olyan, mint a matrózoknak. Annyi különbséggel, hogy enyhén piszkos fehér kötényt, és szakácssapkát visel.

RIZSA, bandavezér és JOJÓ,  ferrit harcos – Mindkét szerepet TAKÁCS GÉZA alakítja. Bandavezérként fekete bőrnadrágot és dzsekit visel. Fején fekete kendő. Jojóként pedig ahogyan minden ferritnek ezüstszínű a ruhája. Szürke csizmája és nadrágja van. Kabátja ezüstösen csillog, ami alatt egy fehér inget visel.

CSINCSILI, a ferrit király lánya – LOSONCZI KATA Apja a Delej-tenger leggazdagabb ura, mesés kincsek birtokosa. A ferritek ellensége, Molyra, aki pillangóvá változtatta őket, de a bátor Csincsili elmenekült, hogy segítséget keressen. Viharba keveredett a tengeren, így került a Szélkirálynőre. Sebezhetetlen, erős, és elbűvölően szép. Ezüstösen csillogó ruhája van.

FERRIT KIRÁLY – FILLÁR ISTVÁN Csincsili édesapja. Molyra foglyul ejtette. Mágnesessé tette a Ferrit-hegyet, és hozzátapasztotta a királyt. Molyra célja, hogy elvegye őt feleségül a király. Barna csizmát, szürke nadrágot, díszes barna-szürke mellényt visel, ami alatt fehér ing van. Fején korona.

PEONZA, a ferritek kormányzója, hadvezére – BENKŐ NÓRA
Peonza nagyravágyó. Molyra csapdába csalja őt, amiből megmenekül. De Molyra megígéri neki,  hogyha a kezére adja a ferritkirályt, azzal megmentheti népét a pusztulástól.

MOLYRA, Ferrit-sziget önkényúrnője – KUBIK ANNA  
visszataszító szürke lepke

PAPILLA, Molyra pillangóhadseregének vezére – FRANK ÁGNES, FARKAS NÓRA
Régen Csincsili udvarhölgye volt, míg Molyra nem tette őt is rabszolgájává.

HERNYÓCA – TÓTH ZSUZSANNA, RÁCZ ZSUZSANNA
Molyra házi kedvence. Hernyócának nyálkás bőre, hurkás teste van. Hernyóca egyik kedvence a rózsaszín szirmú lepkeliliom volt, amiből bármennyit képes magába tömni.  Hernyóca ennek a szirmából készíti a csillámport, amivel Molyra pillangóvá változtatja a ferriteket. Hernyóca étkezés utána nagyot pukizik, füst száll fel és elkészül a csillámpor. Molyra ezen mindig nagyot kacag.

RINYA, hajópapagáj (báb) hangja – DOBAI ATTILA
Rinyával először a Rumini Datolyaparton című regényben találkozhattatok. A papgál, akkor még a gonosz Metamor szolgája volt. Később Metamor egy varázslat sikere érdekében Rinyát is kővé változtatta. A papagáj Rumininek köszönheti, hogy mégis megmenekült, így a Szélkirálynőre is hűségesen követte a matrózfiút. Onnantól kezdve a hajópapagájok vidám éltét éli a tengerészek nagy örömére és Negró állandó bosszúságára.

DOLMÁNYOS PAPA, ezermester a hajón – KÁROLYI KRISZTIÁN

SAJTOS PEDRO, őrszem, matróz – SZŐKE RICHÁRD

CINCOGI DOKTOR, hajóorvos – KANALAS DÁNIEL

SEBESTYÉN, kormányos – ILLÉS DÁNIEL. Biztos kézzel vezeti a hajót a zátonyok között is. Mégis, túl engedékeny. Ruhája neki olyan, mint a matrózoké.

BANDATAGOK, FERRITEK, PILLANGÓK, MATRÓZOK – A PESTI MAGYAR SZÍNIAKADÉMIA NÖVENDÉKEI
A bandatagok fekete ruhát viselnek. A ferriteknek ezüstösen csillogó a hajuk és a ruhájuk is.
A pillangóknak a ruhájuk az eredeti marad, de szárnyuk nő. Arcuk kifejezéstelenné válik. Tekintetük bamba. És azt ismételgetik, hogy Molyra hatalmas! Molyra szép!
A matrózok kék-fehér csíkos pólót viselnek. Nadrágjuk bézs, barna vagy vajszínű. Lábukon barna, okkersárga, kék vagy barna csizma.

Rendező: MÉHES LÁSZLÓ

Ami még érdekelheti

Alkoss Szabadon pályázat, idén a Magyar Színházban is!

2024-ben újra megrendezésre kerül az Alkoss Szabadon gyerekrajz pályázat, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány szervezésében, idén a Magyar Színház is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebben

Nagybaczoni Nagy Katival, a Jó estét nyár, jó estét szerelem rendezőjével beszélgettünk

„Az időben kimondott jó szónál nincs nagyobb orvosság. Ennek a fiúnak az élete is egészen másképp alakulhatott volna hogyha valódi törődő szeretetet kap, hogyha csak egyszer van egy kéz, ami...

Bővebben

Ilyen volt a Színházak Éjszakája a Magyar Színházban – videó

A Magyar Színház hat helyszínen, több mint 20 izgalmas és érdekes programmal várta látogatóit kora reggeltől, egészen éjszakába nyúlóan.

Bővebben