Időfutár: látványos színpadi produkció – Budapesten először!

Időfutár: látványos színpadi produkció – Budapesten először!

A népszerű Időfutár könyvsorozat színpadi változata Tasnádi Csaba rendezésében október 13-tól a Magyar Színház színpadán látható, Budapesten először!

A Magyar Színház őszi bemutatói között kínáljuk Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: IDŐFUTÁR című előadását, a sikeres rádiójáték- majd ifjúsági regénysorozat színpadi változatát. Az IDŐFUTÁR számos gimnáziumban ajánlott olvasmány, a színmű a Varázsfuvola bemutatójának előestéjére repíti a nézőket.

Az előadásban szereplő művészek olyan izgalmas karaktereket keltenek életre, mint például Mozart, az Éj Királynője, Schikaneder és Kempelen Farkas.

A 15 esztendős Hanna és barátai az internetgeneráció tagjai, a 21. század gyermekei. Amikor múzeumlátogatáson vesznek részt, a kitűnően sakkozó Hanna felfigyel Kempelen Farkas sakkautomatájára és játszani kezd vele. Miután mattot ad a gépnek, váratlanul a múltban találja magát, méghozzá 1791-ben, Bécsben, Kempelen Farkas műhelyében. És elkezdődnek az elképesztő kalandok… Drukkolhatunk, hogy Mozart és társainak sikerül-e létrehozni a Varázsfuvola bemutatóját, vagy pedig elmarad a premier és végzetesen megváltozik a jövő. Izgulhatunk, hogy Hanna helyre tudja-e hozni, amit elrontott és időtlen szerelemre talál, vagy megégetik, mint boszorkányt!

„Egy rádiójátéknak és regénynek nincsenek térbeli és időbeli korlátai, egy színpadi változat viszont kell, hogy számoljon ezekkel. Inspriráló kihívás a létrehozó csapatnak megküzdeni ezzel a feladattal – mondta el Tasnádi Csaba, a Magyar Színház előadásának rendezője. – Reméljük, megfelelünk majd az elvárásoknak, és kicsiket-nagyokat egyaránt elvarázsló, értelmileg és érzelmileg is megmozgató családi előadást sikerül létrehoznunk.”  

Amikor megtudtam, hogy az Időfutárra kértek fel, azért örültem, mert olyan, mintha a magyar Harry Pottert játszanánk árulta el Döbrösi Laura.Óriási kihívás eljátszani Hannát, különösen azért, mert több százezer fiatal valójában jobban ismeri őt, mint én! Akik olvasták a könyveket, azokban már kialakult egy kép Hannáról, ezért nehéz és félelmetes feladat, hogy ezúttal nem csak a szövegkönyvnek, de hétkötetnyi rajongónak is meg kell felelni. Hanna vérbeli 21. századi csaj, ritka jó női főszerep, egy hősnő, aki kenterbe vág mindenkit az internetes tudásával, ráadásul még sakkbajnok is. Boldog vagyok, hogy egy ilyen erős és karakteres női szerepet játszhatok!

 

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea:
IDŐFUTÁR – Varázsfuvola-akció (zenés időutazás)
Rendező: Tasnádi Csaba

Bemutató: 2018. október 13.

 

A PRAE művészeti portál így ír az Időfutárról:

“Adott egy több helyszínen és idősíkban játszódó, időutazással gazdagított ifjúsági regény, amelyet az azonos című rádiójátékból dolgoztak át a szerzők – Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea. A sci-fi hatása leginkább az időutazás, és az azzal kapcsolatos elméletek kapcsán észlelhető. A múlt idővel való kapcsolat (legyen az a történelmi múlt, a személyes tapasztalatok, vagy családtörténet) inkább a múltra való reflektálásként és ezáltal annak az elbeszélés jelenével való összekötéseként, párhuzamkeresésként jelenik meg, nem konkrétan időutazás formájában. És ha már sci-fi, és azon belül időutazás, kifejezetten szerencsés és szép megoldásnak tartom, hogy nem az extra kütyükre (jó, oké, hipermodern technológiára) koncentráltak, hanem az időutazás filozófiai vonatkozásaira – ami azért is jó, mert akármekkora géniusz is volt Kempelen Farkas, az informatikai felfedezéseket az ő korára tenni – még ha csak fiktíven is – bajos lett volna. Meg hát mi lenne akkor a korabeli sajátos hangulattal, atmoszférával, amelyet az Időfutár ügyes eszközökkel illeszt be a huszonegyedik századi kamaszok világába.” (Életre kelt tananyag – az Időfutár könyvekről)

Ami még érdekelheti

Életre kel a Kis-Balaton – Tüskevár a Magyar Színházban

2023. március 9-én újabb nagyszínpadi előadást mutat be a Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház társulata. A zenés játékot két felvonásban láthatja a közönség. Rendezője Gémes Antos,...

Bővebben

A NAGY MAGYAR KULTÚRA NAPI KVÍZ

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag...

Bővebben

Színházunk 2023. január 5. és február 28. között zárva tart

Tisztelt Közönségünk!   Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a 2023. január eleji nemvárt kazánházi karbantartás okozta kényszerszünetünk minden igyekezetünk ellenére a vártnál tovább elhúzódik. Így színházunk 2023. január 5. és február...

Bővebben