Hangszeres gyerek

Hangszeres gyerek

Beszélgetés Sirkó Eszterrel, aki Tündér Lalát játssza a Magyar Színházban.

Nekem igazi meglepetés, hogy egy felnőtt, érett, nagyon is erőteljes kisugárzású színésznő kiskamasz tündérfiú szerepében látható a Magyar Színházban. Vágyik erre egy fiatal színésznő?

Nyíregyházán az első főszerepem Nógrádi Gábor darabjában egy 11 éves kislány volt, aztán jött az Égigérő fű, amiben Misut játszottam, utána a Vukban, mint Róka lány, és csak ezek után jött a Tündér Lala. Még az is felmerült, hogy átírják kislányra.

Tündér Lili?

Pontosan. Annyira örültem, hogy nem lett lány belőle, kisfiú akartam lenni.

Amikor néztem az előadást, sokszor eszembe jutott, hogy ilyen energiával, ilyen vehemenciával Csákányi Esztert láttam sok-sok éve gyereket játszani. Olyan régen, hogy te azt semmiképpen nem láthattad, de mégis van köztetek valami titkos szál.

Jaj, annyira örülök, hogy éppen őt mondod és az ő energiáit. Tudod, neki sincsen diplomája és ez nagyon fontos közös pont a mi életünkben. Mostanában olvastam vele egy interjút, hogy – hiába az évek – ha a Vas utcában jár, ez mégis, mindig az eszébe jut. Arról beszélt, hogy elementáris erővel küzdött a szerepeiben a színpadon. Rengeteg energiát mozgatott meg. Nem csak azért, hogy jó legyen a szerepben, hanem azért is, hogy elfogadják. Ezt nagyon ismerem. Ezt a mindennél erősebb bizonyítási vágyat, megfelelési kényszert, a belső harcot, és a sűrű energiákat. Folyton azt érzem, hogy nekem még annál is inkább muszáj megmutatnom! Magamat is, és mindazt, amit tudok, ami bennem van. Nem azért, mert nem vettek fel az Egyetemre… de azért is. Nekem százhúsz százalékot kell teljesítenem ahhoz, hogy egy egészséges nyolcvan-kilencven százalék megszülessen a színpadon. Az az erő, amiről te beszélsz, az az én biztonságom. Arra építek.

Ebből van a svungod is? Amivel viharzol a színpadon?

Talán igen. De most egyébként is nagyon fel vagyok dobva attól, hogy itt lehetek, itt dolgozhatom a Magyar Színházban. Nagy a tér, csodálatosak a kollégák, rengeteg szeretettel fogadtak, és igazi kíváncsisággal. Ez is csodás energiaforrás. Biztonságban vagyok és egy profi csapat áll a hátam mögött.

Tündér Lala nem csak szerep. Itt a játék mellett hegedülni is kell, és te nagyon jól hegedülsz. Így nem lehet a szerep kedvéért megtanulni, ebben évek vannak, jól hallom?

Jól, persze. Konzit végeztem, tanultam énekelni, dobolni, zongorázni, brácsázni. A hegedű volt a főhangszerem. A szüleim, különösen az apám, aki színész – Sirkó László – szólókarriert álmodott nekem, de én eközben a színházról álmodoztam. A színház volt midig az a hely, ahol biztonságban éreztem magam.

Az ellenkezőjét bármikor elhinném. A hely, ahol semmi okod a biztonságra.

Lehet, de mégis. A végcél mindig az volt, hogy színész-zenész lehessek, mert ez rengeteg lehetőséget ad a kreativitásra. Zeneszerzőként is dolgoztam független színházi társulatokkal, ahol sokszor több hangszeren is játszottam, énekeltem. Ez inspirál. Mehettem volna Brightonba a zeneiskolába, de én színész akartam lenni.

Inkább Tündér Lala, mint Brigthton?

Tudom, hogy ez furcsa, de igen. Nem akartam csak hegedűs lenni. Mindenféle akartam és akarok lenni.

Felnőttet szeretnél játszani?

Persze. De sosem fogok megszűnni gyereknek lenni.

(serzsi)

Ami még érdekelheti

Pedagógus Workshop a Magyar Színházban

Kedves Pedagógus Kollégák! Szeretettel hívunk benneteket a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő pedagógus hétvégére. A programok a tavalyi évadban nagy sikerrel bemutatott tantermi előadás, a KŐ PAPÍR OLLÓ, valamint a tavaszi...

Bővebben

Valahol Európában új szereposztással a Magyar Színházban

Azt mondják, a remekművek időtlenek, és az üzenetük téren-időn képes átsugározni. A Valahol Európában az egyik legcsodálatosabb magyar musical, amely Dés László zenéjével és fantasztikus gyerekszereplőkkel már 2016 óta töretlen...

Bővebben

Dr. Zalán János Igazgatói Pályázat 2023

Kedves Közönségünk! Színházunkban az aktuális igazgatói mandátum 2024. január 31-ig él, így jelenleg igazgatói pályázati időszak alatt állunk. Az alábbi posztot Dr. Zalán János, a Magyar Színház Igazgatója kérésére tesszük...

Bővebben