Pletyka face-ek 14.

Pletyka face-ek 14.

… szóval, ” Én ez alatt mit csinálok?” – kérdezi a rendezőt a kissé ideges Honthy, aki elveszni látszik az éljenző statiszta tömegben. „Te, mint Kossuth szerelme állsz a parton és integetsz!” – válaszolja Tihanyi Vilmos. „Csak nem gondoljátok, hogy Kossuth itt hagyja élete szerelmét? Ilyet nem lehet csinálni egy primadonnával!

Hannuska, muszáj neki elmenni, különben nincs ’48, nincs szabadságharc. Ez engem nem érdekel! Honthy Hannát nem lehet faképnél hagyni! Oldjátok meg!”  Ezzel az aznapi próba véget is ér, szegény Kellér Dezsőnek pedig át kell írnia a történelmet Honthy kedvéért.

Mostanra Honthy híres – hírhedt országszerte, nevével gyakorlatilag bármilyen darabot el lehet adni. Egymás kezéből kapkodják a színházigazgatók. Boldogságuk és bevételük határtalan, mikor a jegypénztárak előtt már éjszaka kígyózó sorok állnak a reggeli nyitás reményében. Sikerének dicsfényében ott sütkérezik anyja.  Honthy támogatja őt anyagilag, szemtanúk szerint rendszeresen látogatja, otthagyja a pénzt, de sokszor csak a kapun kilépve jut eszébe, meg sem ölelte őt. Nem fordul vissza. Egyszer például a kedves mama azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy egy amerikai újság betűelírása, Honthy/ Horthy Hanna, nem véletlen. Ennek semmi alapja, de kellemesen megcirógatja a pletykaszárnyakat, amik aztán a közélet minden ablaka előtt elsuhannak.

Komoly vetélytárs egy akad – a többiekkel könnyedén végez – a koronázatlan királynő, Fedák Sári. Kemény ellenfél. Megizzasztja Honthyt, de végül a “dzsungel” törvénye szerint a fiatalabb nem csak elüldözi, hanem meg is semmisíti az idősebb falkavezért. Honthy azt is megakadályozza, hogy a nagybeteg Fedák egy szerepre visszatérjen a színház világába, mielőtt meghal.

Közben elválik, s másodszorra is férjhez megy, egy fogorvoshoz. Azt pletykálják, Dr. Petheő virágcsokorral kéri meg Honthy kezét Dr. Halmostól. Ez a házasság is kudarcra van ítélve, mégis több mint 10 évig tart. Valószínű Honthy nem ér rá se a házasságaira, se azok megmentésére. Aztán újra megismétlődik a korábbi eset, mikor Rácz László autókereskedő, a Citroen cég képviselője megbeszéli Dr. Petheővel, lenne kedves elválni, hogy ő elvehesse a művésznőt. Ez a harmadik esküvő. Ne firtassuk, hogy Rácz milyen férjnek, gazdaságilag ellenben remek befektetés kiváló kereskedelmi és politikai kapcsolatokkal. Az ő irányításával kezdik építeni a Deres utcai villát. Lehet, hogy Honthy a díva, a primadonna, a nő, akinek a cipőjéből pezsgőt isznak, akinek a hintója elől kifogják a lovakat, akiért férfiak epekednek, nők vágyakoznak aszexuális? Bár primadonna életébe – reggel torna, délelőtt próba, délután tánctanár, smink, fodrász, találkozás a rajongókkal, riport, fotózás, előadás – nem fér bele a házastársi gyöngédség, azt nem tűri, hogy a mellőzöttségből kikacsintgató férj büntetlenül csalja. Ráadásul a balatoni birtok házvezetőnőjével! A bosszú grandiózus. Rácz halála után a majorságot a megalázó emlékekkel együtt eladja az államnak.

A politikát mélyen ragon alulinak érzi egy primadonnához, így kézenfekvő, hogy az elkerülhetetlen helyzetekben beteget jelent. Persze mindig csak aznap délután, hogy senki ne tudjon beugrani helyette. Ezt a módszert választja akkor is, ha pl. valamin vagy valakin megsértődik.

Honthy ellentmondásos személyisége jócskán megosztó volt. Ahogyan ő imádott és gyűlölt, úgy őt is imádni vagy gyűlölni lehetett. És egy utolsó anekdota: Az Erkel Színházban gálaestet tartanak a ’70 – es évek közepén, fantasztikus sztárparádéval. A fő attrakció, mikor Honthy előadásában bejátszák a “Hol van az a nyár?” című slágert. A szám végén fejgép a díszpáholyra, ahol Honthy feláll és könnyeit törölgeti a meghatottságtól. Szűnni nem akaró ovációval, vastapssal köszönti a nézőtér. Másnap Honthy telefonál az est rendezőjének, hogy megbeszélje, mennyit kér ezért a fellépésért. A rendező remegő hangon suttogja, hogy ez tulajdonképpen nem is fellépés, mert a művésznő csak felállva fogadta az ünneplést. Mire Honthy: ” Ha nem akarnak fizetni a fellépésért, fizessenek a felállásért!”

ui: Külön köszönet Kalmár Tibornak, aki immár sokadszor engedi, hogy az ő elképesztő életpályájának sztorijaiból, emlékeiből néhányat itt megírjak.

Pá, legközelebb!

Addig is hűséges olvasóimnak a mai kérdés:
Mi a neve annak a szerepkörnek, amit az ötven fölött játszó Honthy számára Békeffi István és Kellér Dezső kitalált?

Jó nyomozást!

 

Ami még érdekelheti

Fotó: MH/Török Péter

Kicsi görög, vigyél engem Tanganyikába!

A Magyar Színház Stúdiószínpadán április 26-án bemutatják a Jó estét nyár, jó estét szerelem című musicalt. Cikk írója: Varga Klára Fejes Endre és Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét...

Bővebben

Jó estét nyár, jó estét szerelem – premier előtti sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató keretében engedtünk betekintést április 17-én legújabb bemutatónk, Fejes Endre – Presser Gábor “Jó estét nyár, jó estét szerelem” zenés dráma hangulatába és kulisszatitkaiba.

Bővebben

Alkoss Szabadon pályázat, idén a Magyar Színházban is!

2024-ben újra megrendezésre kerül az Alkoss Szabadon gyerekrajz pályázat, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány szervezésében, idén a Magyar Színház is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebben